Class 10 Maths Hots questions

Posted on 9:14 am in



STUDY MATERIAL



HOTS – QUESTIONS
& SOLUTIONS

CLASS – X


MATHEMATICS
2013



PREFACE

“God is a child; and when he began to play, he cultivated mathematics. It is the most godly of man's games”

Good Education is defined as acquiring skills. There are many different ways to be educated and many subjects that can be studied. A good education is one that teaches a student to think.

Mathematics develops logic and skill of reasoning among students.  Focus of this material is primarily to strengthen the mind to absorb the concepts and bring in the students the required self-confidence while learning the subject.  Math should be learnt with interest and it is made simple and approachable.

 The material is a supplement to the curriculum and arranged in a chronological manner as published in textbook. As per CBSE examination pattern Higher Order Thinking Skills questions with solutions can be found in each chapter.  This will definitely facilitate students to approach examinations with ease and confidence.
 
And finally, let the students remember that success is 1% inspiration and 99% perspiration.  Hard work can never fail and will certainly help them reap rich rewards.  Success will then become a habit for them.

“Seeing much, suffering much, and studying much, are the three pillars of learning”

“Learning is a treasure that will follow its owner everywhere.”


WE WISH ALL THE STUDENTS THE VERY BEST
CONTENTS

Chapter No. Chapter Name Page No.
1 NUMBER SYSTEMS 1-5
2 POLYNOMIALS 6-12
3 PAIR OF LINEAR EQUATIONS IN TWO VARIABLES 13-22
4 QUADRATIC EQUATIONS 23-29
5 ARITHMETIC PROGRESSIONS 30-37
6 TRIGONOMETRY 38-43
  HEIGHTS & DISTANCES 44-54
7 CO-ORDINATE GEOMETRY 55-61
8 SIMILAR TRIANGLES 62-69
9 CIRCLES 70-78
10 CONSTRUCTIONS 79
11 MENSURATION  (AREAS RELATED TO CIRCLES) 80-87
12 PROBLEMS BASED ON CONVERSION OF SOLIDS 88-95
13 STATISTICS & PROBABILITY 96-110

 
UNIT-1
NUMBER SYSTEMS

Numbers are intellectual witnesses that belong only to mankind.


1. If the H C F of 657 and 963 is expressible in the form of 657x + 963x - 15 find x. (Ans:x=22)

Ans: Using Euclid’s Division Lemma   a= bq+r , o ≤  r < b
         963=657×1+306
         657=306×2+45
        306=45×6+36
                      45=36×1+9           36=9×4+0      ∴ HCF (657, 963) = 9         now    9 = 657x + 963× (-15)
                657x=9+963×15
                      =9+14445               657x=14454
                    x=14454/657
                   



2. Express the GCD of 48 and 18 as a linear combination.        (Ans: Not unique)

A=bq+r, where   o ≤  r < b
48=18x2+12
18=12x1+6
12=6x2+0 ∴ HCF  (18,48) = 6 now   6= 18-12x1
           6= 18-(48-18x2)
  6= 18-48x1+18x2
  6= 18x3-48x1   6= 18x3+48x(-1)
i.e.       6= 18x +48y
     
   ∴  

6= 18×3 +48×(-1)
=18×3 +48×(-1) + 18×48-18×48
=18(3+48)+48(-1-18)
=18×51+48×(-19)
6=18x+48y
 
   ∴    


Hence, x and y are not unique.

3. Prove that one of every three consecutive integers is divisible by 3.

Ans:  
n,n+1,n+2 be three consecutive positive integers We know that n  is of the form 3q, 3q +1, 3q + 2
So we have the following cases

Case – I  when n = 3q

  In the this case, n is divisible by 3 but n + 1 and n + 2 are not divisible by 3

Case -  II When n = 3q + 1
Sub n = 2 = 3q +1 +2 = 3(q +1) is divisible by 3. but n and n+1 are not divisible by 3

     Case – III  When n = 3q +2
                  Sub n = 2 = 3q +1 +2 = 3(q +1) is divisible by 3. but n and n+1 are not                           divisible by 3

  Hence one of n, n + 1 and n + 2 is divisible by 3


4. Find the largest possible positive integer that will divide 398, 436, and 542 leaving
remainder 7, 11, 15 respectively.    
(Ans: 17)

Ans:  The  required number is the HCF of the numbers

  Find the HCF of 391, 425 and 527 by Euclid’s algorithm

  ∴ HCF (425, 391) = 17

  Now we have to find the HCF of 17 and 527
  527 = 17 х 31 +0

  ∴ HCF (17,527) = 17
∴ HCF (391, 425 and 527) = 17

5. Find the least number that is divisible by all numbers between 1 and 10 (both inclusive).
 
(Ans:2520) Ans:  The required number is the LCM of 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

  ∴ LCM = 2  × 2 × 3 × 2 × 3 × 5 × 7  = 2520

6. Show that 571 is a prime number.

Ans: Let x=571⇒√x=√571

Now 571 lies between the perfect squares of   (23)2 and  (24)2
 Prime numbers less than 24 are 2,3,5,7,11,13,17,19,23
Since   571 is not divisible by any of the above numbers
            571 is a prime number


7. If d is the HCF of 30, 72, find the value of x & y satisfying d = 30x + 72y.  
(Ans:5, -2 (Not unique)

Ans:  Using Euclid’s algorithm, the HCF (30, 72)

  72 = 30 × 2 + 12
  30 = 12 × 2 + 6
  12 = 6 × 2 + 0

HCF (30,72) = 6
6=30-12×2
6=30-(72-30×2)2
6=30-2×72+30×4
6=30×5+72×-2
∴ x = 5, y = -2

Also 6 = 30 ×5 + 72 (-2) + 30 × 72 – 30 × 72

  Solve it, to get

  x = 77, y = -32

Hence, x and y are not unique
 

8. Show that the product of 3 consecutive positive integers is divisible by 6.

Ans: Proceed as in question sum no. 3

9. Show that for odd positive integer to be a perfect square, it should be of the form 8k +1.
Let a=2m+1
Ans: Squaring both sides we get

  a2 = 4m (m +1) + 1

∴ product of two consecutive numbers is always even             m(m+1)=2k               a2=4(2k)+1
  a2  = 8 k + 1
  Hence proved

10. Find the greatest number of 6 digits exactly divisible by 24, 15 and 36.
  (Ans:999720)

Ans: LCM of 24, 15, 36

  LCM = 3 × 2 × 2 × 2 × 3 × 5  = 360

  Now, the greatest six digit number is 999999
  Divide 999999 by 360   ∴ Q = 2777 , R = 279

∴ the required number = 999999 – 279  = 999720
 

11. If a and b are positive integers.  Show that √2 always lies between a and a − 2b

b a + b

a2 −2b2 a a + 2b
Ans:  We do not know whether or   <

b(a+b) b a + b
  ∴ to compare these two number,

  Let us comute  a   − a + 2b

b a + b
a2 −2b2
  => on simplifying , we get  

b(a+b)

 ∴ a   − a + 2b > 0 or a − a + 2b < 0 b a + b b a + b



  now a   − a + 2b   > 0 b a + b


  a2 −2b2  > 0   solve it , we get ,  a > √2b b(a+b)


Thus  , when a > √2b and  a a + 2b
< ,  b a + b


a + 2b   √2< a
We have to prove that <

a + b b

Now a    >√2 b⇒2a2+2b2>2b2+ a2+2b2
On simplifying   we get

        √2> a + 2b a + b

Also a>√2
>√2  b
Similarly we get √2, < a + 2b
a + b


Hence a   <√2< a + 2b b a + b




12. Prove that ( n −1 +
     
       Self Practice










n +1) is irrational, for every n∈N


UNIT-2
POLYNOMIALS

It is not once nor twice but times without number that the same ideas make their appearance in the world.

1. Find the value for K for which x4 + 10x3 + 25x2 + 15x + K exactly divisible by x + 7.  
  (Ans : K=  - 91)
Ans: Let P(x) = x4 + 10x4 + 25x2 + 15x + K and g(x) = x + 7
         Since P(x) exactly divisible by g(x)
  r (x) = 0 x3 + 3x2 + 4x − 13
now    x + 7 x4 +10x3 + 25x2 +15x + K
x4 + 7x 3
                     -------------                              3x3 + 25 x2
  3 2
                            3x + 21x
                         -------------------
              4x2 + 15 x
        4x2 + 28x
   ------------------
       -13x + K       - 13x - 91
  ----------------
  K + 91
           ------------
∴ K + 91 = 0
K= -91

2. If two zeros of the polynomial f(x) = x4 - 6x3 - 26x2 + 138x – 35 are 2±√3.Find the other zeros. (Ans:7, -5)

Ans: Let the two zeros are 2 +
        Sum of Zeros       = 2 +
             = 4
        Product of Zeros = ( 2+
  = 4 – 3
  = 1
     Quadratic polynomial is x2 – (sum) x + Product
   

x2 – 2x – 35
x2 – 4x + 1 x4 −6x3 −26x2 +138x−35  
x4 −4x3 + x2
          -----------------
                     -2x3 – 27x2 + 138x
- 2x3 + 8x2 – 2x
-----------------------             -35x2 + 140x – 35
             -35x2 + 140x – 35
            ------------------------
                0
           ------------------------
∴ x2 – 2x – 35 = 0
    (x – 7)(x + 5) = 0
  x = 7, -5 other two Zeros are 7 and -5
 
      1
3. Find the Quadratic polynomial whose sum and product of zeros are √2 + 1, .                                  
2 +1
Ans:  sum = 2 2
  Product = 1
Q.P =
  X2 – (sum) x + Product

  ∴ x2 – (2 2 ) x + 1


4. If  α,β are the zeros of the polynomial 2x2 – 4x + 5 find the value of  a) α2 + β 2     b)
(α - β)2.                                                        
 
(Ans: a) -1 , b) –6)

Ans: p (x) = 2 x2 – 4 x + 5
− b 4
  α + β = = = 2

a 2
α β = c = 5 a 2

α2 + β2 = (α + β)2 – 2  α β
Substitute then we get, α 2+ β2 = -1 (α - β)2 = (α + β)2  - 4 α β
Substitute, we get   = (α - β)2  = - 6


5. If  α,β are the zeros of the polynomial x2 + 8x + 6 frame a Quadratic polynomial whose zeros are   a)  and    b) 1 +   , 1 +  .  
(Ans: x2+ , x2- )
Ans:  p (x) = x2 + 8 x + 6   α + β = -8 and  α β = 6

a) Let two zeros are   and  
1 1    
 Sum =  +  =  = α β 1 1 1 1
Product = x =   = α β αβ. 6
Required Q.P is
  x2 + 4 x + 1 3 6

 b) Let two Zeros are 1+  and 1 +  
sum = 1+  +1+
       = 2 +   +   α2 +β2      = 2+

αβ
   = 2+   after solving this problem,
We get     =
Product = ( 1 +  )(1+ )
    = 1+   +   +1 α2 +β2
= 2 + αβ

Substitute this sum,
We get =  
  Required Q.P. is x2 -  x +  

6. On dividing the polynomial 4x4 - 5x3 - 39x2 - 46x – 2 by the polynomial g(x) the quotient is x2 - 3x – 5 and the remainder is -5x + 8.Find the polynomial g(x).                 (Ans:4 x2+7x+2)

Ans:   p(x) = g (x) q (x) + r (x) p(x) − r(x)
g(x) =

q(x)
let p(x) = 4x4 – 5x3 – 39x2 – 46x – 2
    q(x) = x2 – 3x – 5 and r (x) = -5x + 8

now p(x) – r(x) = 4x4 – 5x3 – 39x2 – 41x - 10 p(x) − r(x)   2
when = 4x + 7x +2

q(x)
∴ g(x) = 4x2 + 7x + 2

7.  If the squared difference of the zeros of the quadratic polynomial x2 + px + 45 is equal to 144 , find the value of p.                         (Ans:± 18).

Ans:   Let two zeros are α and  β where α > β
According given condition
 (α - β)2 = 144
Let p(x) = x2 + px + 45
α + β = −   b = − p = - p a 1

αβ = c = 45 = 45 a 1

now  (α - β)2 = 144 (α + β)2 – 4 αβ = 144
(-p)2 – 4 (45) = 144
Solving this we get    p = ± 18


8. If α,β are the zeros of a Quadratic polynomial such that α + β  = 24, α - β = 8. Find a
Quadratic polynomial having α and β as its zeros.                  (Ans: k(x2– 24x + 128))

Ans:  α+β = 24
α - β = 8 -----------
α = 32
    α =   = 16, ∴ α = 16
Work the same way to α+β = 24

So,  β = 8

Q.P is x2 – (sum) x + product
 = x2 – (16+8) x + 16 x 8 Solve this,
it is  k  (x2 – 24x + 128)

9. If α & ß are the zeroes of the  polynomial 2x2 ─ 4x +  5, then find the value of
a.   α2 + ß2     b.  1/ α + 1/ ß   c.  (α ─ ß)2    d. 1/α2 + 1/ß2   e.  α3 + ß3    
(Ans:-1,  ,-7)
Ans:  Let p(x) = 2x2 – 4x +5
−   b 4
 α+β = = = 2 a 2

αβ = c = 5  a 2


a) α2+β2 = (α+β)2 - 2αβ
Substitute to get = α2+β2 = -1
1 1 α+ β
b) +  =  a β αβ

1
substitute , then we get  = + =

a β 5
b) (α-β)2  = (α+β)2  - 4 αβ
Therefore we get,  (α-β)2 = - 6

  α2 + β2 −1
d) + = 2 = 2   αβ  5
 
 2
 

e) α3+β3  = (α+β)(α2+β2 - αβ)
Substitute this,

to get,  α3+β3 = -7

 
10. Obtain all the zeros of the polynomial p(x) =  3x4 ─ 15x3 + 17x2 +5x ─6  if two zeroes are ─1/√3 and 1/√3.               (Ans:3,2)

11. Give examples of polynomials p(x), g(x), q(x) and r(x) which satisfy the division algorithm.  
 a. deg p(x) = deg q(x)    b. deg q(x) = deg r(x)    c.  deg q(x) = 0.

12. If the ratios of the polynomial  ax3+3bx2+3cx+d are in AP, Prove that 2b33abc+a2d=0

Ans: Let p(x) = ax3 + 3bx2 + 3cx + d and α , β , r are their three Zeros but zero are in AP
let α = m – n , β = m, r = m + n
−   b
sum = α+β+ r = a

− b
substitute this sum ,  to get = m= a


Now taking two zeros as sum αβ +β r +αr = c

a
3c
(m-n)m + m(m+n) + (m + n)(m – n) =

a
Solve this problem , then we get  
3b2 − 3ac 2
2 = n a


Product αβ r = d

a − d
(m-n)m (m+n) = a

2 2 −   d
(m –n )m =

a
[( − b   )2 – ( 3b2   −23ac)] ( − b ) = − d a a a a

Simplifying we get

b3 – 3abc + a2 d = 0


13. Find the number of zeros of the polynomial from the graph given.





   
  (Ans:1)

14. If one zero of the polynomial 3x2 - 8x +2k+1 is seven times the other, find the zeros and the value of k   (Ans k= 2/3)

Self Practice

14. If (n-k) is a factor of the polynomials x2+px+q & x2 + m x+n.  Prove that
n − q
k = n +  m − p

Ans : since (n – k) is a factor of x2 + px + q
       
      ∴ (n – k)2 + p(n- k) + q = 0
And (n – k)2 + m(n – k) + n = 0

Solve this problem by yourself,
 
n − q
∴ k =  n +

m − p
 
SELF PRACTICE
16. If 2, ½ are the zeros of  px2+5x+r, prove that p= r.
17. If m, n are zeroes of ax2-5x+c, find the value of a and c if m + n = m.n=10
(Ans: a=1/2 ,c=5) 18. What must be subtracted from 8x4 + 14x3 – 2x2 + 7x –8 so that the resulting
polynomial is exactly divisible by 4x2+3x-2. (Ans: 14x – 10)
19. What must be added to the polynomial p(x)= x4 + 2x3 – 2x2 + x –1 so that the resulting polynomial is exactly divisible by x2+2x-3.                    (Ans: x-2)









UNIT-3

PAIR OF LINEAR EQUATIONS IN TWO VARIABLES


Like the crest of a peacock so is mathematics at the head of all knowledge.




1. At a certain time in a deer park, the number of heads and the number of legs of deer and human visitors were counted and it was found there were 39 heads & 132 legs.
Find the number of deer and human visitors in the park.      
(Ans:27,12)

Ans:  Let the no. of deers be x
And no. of humans be y

ASQ :

  x + y = 39   ---- (1)
  4 x + 2 y = 132   ----- (2)

Multiply (1) and (2)

On solving, we get …

x = 27   and y= 12

∴ No. of deers = 27  and No. of humans =  12



2. Solve for x , y
x + y − 8 x + 2y −14 3x + y −12
a. = =         (Ans: x=2, y=6)

2
  3 11
Ans: x+ y – 8 = x + 2y – 14   =  3x+ y– 12
   
   2                3                11
x + y– 8 =  x + 2y – 14  
       2           3

On solving, we will get….y= 6
x + y – 8 =  x - 2  = x+ 2y– 14         2     2           3  
       
 On solving , we will get….
x   = 2


b. 7(y + 3) ─ 2(x + 2) = 14, 4 (y ─ 2) + 3(x ─ 3) = 2

Ans:  7(y + 3) – 2 (x+ 2) = 14 --------- (1)
4(y– 2) + 3(x – 3) = 2  ----------(2)

From (1) 7y +21 – 2x – 4 = 14 On solving, we will get….
  2x – 7y – 3 = 0 ------------- (3)

From (2)    4y – 8 + 3x -9 =2

On solving, we will get….
 3x + 4y – 19 =0 ----------------- (4)


2x– 7y – 3
3x + 4y – 19
Substitute this, to get   y = 1  and x = 5

x = 5 and y = 1  


c. (a+2b)x + (2a─ b)y = 2, (a ─ 2b)x + (2a +b)y = 3                  
5b − 2a a +10b
(Ans: , )

10ab 10ab

Ans:
2ax + 4ay = y

, we get  4bx – 2by = -1

2ax+ 4ay = 5   4bx– 2by = - 1  Solve this, to get   y = 10b + a
    10ab


Similarly, we can solve for x

 
x y x y 2 2
d. + = a + b, + = 2 ; a ≠ 0, b ≠ 0                    (Ans: x=a ,y=B ) a b 2 b2
a
Ans:   x   + y  = a + b a b


x y
2 + 2  = 2 a b


xb + ya
 = a + b ab

 xb2 + ya 2 2 2  = 2

a b

On solving , we get … x= a2     and y= b2


e. 2x + 3y = 17, 2 x + 2 ─ 3 y + 1 = 5    
Ans:  2 x + 3 y = 17, 2 x+2  - 3y + 1 = 5

Let 2 x be a and 3 y be b

2 x + 3 y = 17
a + b = 17 ----(1)

2 x + 2  - 3 y + 1 = 5

  4a – 3b = 5 ------(2)

on solving , we get….. a = 8

from (1)
      a + b = - 17

 b = 9, a = 8
   ⇒ x = 3, y = 2


 



f. 4x − 3y 4 x
 If = , Find
7x − 6y 13 y        Ans:   4x − 3y 4
=
7x − 6y 13



On dividing by y, we get x   = 5

y 8


g. 41x + 53y = 135, 53x +41y =147                                                

Ans:  41x + 53 y = 135, 53 x + 41 y = 147

Add the two equations :

Solve it, to get … x + y = 3 -------(1)

Subtract :

Solve it , to get, …. x – y = 1 --------(2)

From (1) and (2)
  x + y = 3
x – y = 1

on solving , we get … x = 2 and y = 1


3. Find the value of p and q for which the system of equations represent coincident lines
2x +3y = 7, (p+q+1)x +(p+2q+2)y = 4(p+q)+1  

Ans:  a1  = 2, b1 = 3, c1 = 7

a2  = p + q + 1 , b2 = p + 2q + 2 , c2 = (p + q )+ 1

For the following system of equation the condition must be

a1 = b1 = c1  a2 b2 c2

 
=> 2 = 3 =  p + q +1 p + q + 2 4(p + q) +1


=> 2 = 7  p + q +1 4(p + q) +1

= 5p - 2q - 11 = 0    ----------------(2)

p + q + - 5 = 0  5p - 2q - 11 = 0

 From (1) and (2)
5p + 5q - 25 = 0
5p - 2q - 11 = 0

Solve it, to get   q = 2
Substitute value of q in equation  (1)

p + q  - 5 = 0

On solving we get,  p = 3 and q = 2



4. Students are made to stand in rows. If one student is extra in a row there would be 2 rows less. If one student is less in a row there would be 3 rows more. Find the number of students in the class.        
 
Ans: No. of rows be y
Let the number of students be x
Number of students in the class will be = xy

One student extra, 2 rows less
(x + 1) (y – 2) = xy

xy – 2x + y -2 = xy
-(-2x + y -2) = 0
+2x – y = -2 -------------- (1)

One student less, three more rows
(x - 1) (y + 3) = xy

xy + 3x - y -3 = xy
3x - y = 3 ---------------------(2)
From (1) & (2)
2x – y = -2 X 3
3x - y =  3 X -2
Solve it , to get … y = 12 and x = 5
∴ Number of student = xy
  = 12 X 5
  = 60 students
5. The larger of two supplementary angles exceeds the smaller by 180, find them. (Ans:990,810)

Ans:  x + y = 1800  x – y =    180 -----------------         2x  = 198
 x = 198 / 2   =   x = 990

(x + y = 1800
(y = 180 – 99
          y  = 810


6. A train covered a certain distance at a uniform speed.  If the train would have been 6km/hr faster, it would have taken 4hours less than the scheduled time.  And if the train were slower by 6km/hr, it would have taken 6 hours more than the scheduled time.  Find the distance of the journey.      
 

Ans:  Let the speed of the train by x km/hr
And the time taken by it by y
Now distance traveled by it is  x x y = xy

APQ:
I--- (x + 6) (y - 4) = xy
  4x – 6y = -24
  => 2x – 3y = -12 ----------------(1)
II--- (x - 6) (y+ 6) = xy
  6x – 6y= 36
  => x– y= 6   ----------------(2)
           
Solving for x and y we get y = 24,   x = 30

        So the distance       =30 × 24
         = 720 km


7. A chemist has one solution which is 50% acid and a second which is 25% acid.  How much of each should be mixed to make 10 litres of 40% acid solution.    (Ans:6L,4L)

Ans:  Let  50 %  acids in the solution be x       Let  25 %  of other solution be y

Total  Volume in the mixture  = x + y
A.P.Q:
      x + y = 10       --------(1)

A.P.Q:       x  +    y   =    ×10
                    2x + y = 16    --------(2)
                                                             
  So  x = 6 & y = 4


8. The length of the sides of a triangle are 2x + y , 5x + y + 1 and 2 x  + 2y + 5 .   If the


2 3 2 3 2
triangle is equilateral.  Find its perimeter.  

y
Ans: 2x +

2
= 4x + y          ---------(1)
        2        
= 10x + 6y + 3        ---------(2)
             6
 x + 2y +  


= 4x + 12y+ 15        ---------(3)
             6

APQ:
  4x+ y =  10x + 6y + 3        = 4x + 12y + 15        
       2               6                                6

24x + 6y= 20x + 12y + 6
                                        2x – 3y = 3         ---------(4)
4x + y = 4x+ 12y + 15
    2                    6

        24x + 6y = 8x + 24y + 30

Solve it,
                To get  8x – 9y = 15  -----------(5)
Solve it ,
                           To get  x = 3
Substitute value of x in (4)
x– 3y = 3
Solve it ,
                           To get  y = 1

So the values of x = 3 and y = 1

y
                 2x + = 6.5 cm

2
Perimeter  = 6.5 cm + 6.5 cm + 6.5 cm
Perimeter = 19. 5cm

∴ the perimeter of the triangle is 19.5 cm


8. In an election contested between A and B, A obtained votes equal to twice the no.
of persons on the electoral roll who did not cast their votes & this later number was equal to twice his majority over B.  If there were 18000 persons on the electoral roll.  How many voted for B.

Ans:  Let x and y be the no. of votes for A & B respectively.

The no. of persons who  did not vote = (18000 – x – y) APQ:

x = 2(18000 – x – y)
=> 3x + 2y = 36000 ---------------(1)

&
(18000 – x – y) = (2) (x – y)

=> 3x – y = 18000 ----------------(2)
 
On solving we get,   y = 6000 and  x = 8000
Vote for B = 6000


9. When 6 boys were admitted & 6 girls left the percentage of boys increased from 60% to 75%.  Find the original no. of boys and girls in the class.      

Ans: Let the no. of Boys be x
  Girls be y

Total = x + y

APQ:
  x   = 60  ---------------(1) x + y 100


x + 6 75
=




On solving we get,      x = 24   and y = 16.


10. When the son will be as old as the father today their ages will add up to 126 years. When the father was old as the son is today, their ages add upto 38 years.  Find their present ages.
           
Ans: let the son’s present age be x
      Father’s age be y

Difference in age (y – x)
Of this difference is added to the present age of son, then son will be as old as the father now and at that time, the father’s age will be [ y + (y – x)]

APQ:
[x + (y – x)] + [y (y – x)] = 126
[y + (x – y)] + [x + (x – y)] = 38

Solving we get the value of    x and y


11. A cyclist, after riding a certain distance, stopped for half an hour to repair his bicycle, after which he completes the whole journey of 30km at half speed in 5 hours.  If the breakdown had occurred 10km farther off, he would have done the whole journey in
4 hours. Find where the breakdown occurred and his original speed.                 (Ans: 10km, 10km/hr)

Ans: Let x  be the place where breakdown occurred       y be the original speed
  x   + 30 −   x = 5

2
x +10 30 − (x +10)
+ = 4

2
x 60 − 2 x
+ = 5 y y


On solving, we get, x = 10 km and y = 10 km/h


12. The population of the village is 5000.  If in a year, the number of males were to increase by 5% and that of a female by 3% annually, the population would grow to 5202 at the end of the year.  Find the number of males and females in the village.

  Let the number of Males be x and females be y
Ans:  x + y = 5000
x + 5 x + y + 3y   =5202 …1


100 100
⇒5x+3y = 20200 …2

On solving 1 & 2 we get x= 2600   y=2400
No. of males = 2600
No. of females = 2400




























UNIT-4  
QUADRATIC EQUATIONS

For the things of this world cannot be made known without a knowledge of mathematics.


1. Solve by factorization
a. 4x2 - 4a2x + (a4 – b4) = 0  
Ans:       4x2 – 4a2x + (a4-b4) = 0.
     4x2 – [2(a2 + b2) + 2 (a2 - b2)] x + (a2 - b2) (a2 + b2) = 0.
  ⇒ 2x[2x-(a2 + b2)] - (a2 - b2) [2x - (a2 + b2) = 0.
⇒ x = a2 + b2 x = a2 − b2


2 2
b. x2 + ( a + a + b )x + 1 = 0    a + b a

Ans: x2 +    a + a + b  x +1

 a + b a 
⇒ x2 +    a x + a + b x + a . a + b   

 a + b a a + b a 
⇒ x  x + a    + a + b x + a  = 0

a +   b a  a + b 
− ⇒ x = a x = (−a + b) a+b≠0.
a + b a
 
c. 1 = 1 + 1 + 1 a + b ≠0


a + b + x a b x
Ans:  1   = 1 + 1 + 1    a + b + x a b x

⇒ 1 − 1 = + 1 + 1  a + b + x x a b

⇒ x − (a + b + x) = + a + b  x(a + b + x) ab

⇒(a+b){x(a+b+x)+ab}=0
⇒x(a+b+x)+ab=0
⇒x2 +ax+bx+ab=0
⇒(x+a)(x+b)=0
⇒x=-a    x=-b

d. (x – 3) (x – 4) =  
Ans : (x-3) (x-4) =  
⇒x2-7x+12=       x2-7x+ = 0      x2-7x+ = 0
     x2- 231 x +  = 0

33     x2- 98 + 133x +  x = 0

 33 33  33 33
⇒  x − 98x − 133 = 0


33 33 
⇒ x =  or x =  


e. x =     x  ≠ 2  
2 −
2 − x
Ans:  x   x≠ 2
2 −
2 − x

x = 1

2 − x

x = 1
 −

x = 1  2 − x
2 −
3− 2x

⇒ x = 3 − 2x

2(3 − 2x) − (2 − x)

⇒ x = 3 − 2x

4 − 3x
⇒ 4x -3x2=3-2x
⇒ 3x2-6x+3=0 ⇒ (x-1)2=0 x =1, 1.


2. By the method of completion of squares show that the equation 4x2+3x +5 = 0 has no real roots.

Ans:  4x2+3x+5=0
 ⇒ x2 + 3 x + 5 = 0
4 4
 ⇒ x2 + 3 x +  32 = − 5 + 9
4 8 4 64
 ⇒  x + 32 = − 71

8 64
 ⇒  x + 32 = − 71
8 64
 ⇒ x+ 3 = −71 not a real no.
8 64
Hence QE has no real roots.


3. The sum of areas of two squares is 468m2 If the difference of their perimeters is
cm, find the sides of the two squares.

Ans:  Let the side of the larger square be x.
Let the side of the smaller square be y.

APQ x2+y2 = 468

Cond. II 4x-4y = 24
⇒ x – y = 6
⇒ x = 6 + y  x2  + y2 = 468
⇒ (6+y)2 +y2 = 468  on solving we get y = 12
⇒ x = (12+6)  = 18 m
∴ sides are 18m & 12m.


4. A dealer sells a toy for Rs.24 and gains as much percent as the cost price of the toy.
Find the cost price of the toy.

Ans:  Let the C.P be x
∴Gain = x%
⇒ Gain = x. x

100
S.P = C.P +Gain
  SP = 24
⇒ x + x2   =24

100
  On solving x=20 or -120 (rej)
  ∴C.P of toy = Rs.20

5. A fox and an eagle lived at the top of a cliff of height 6m, whose base was at a distance of 10m from a point A on the ground.  The fox descends the cliff and went straight to the point A.  The eagle flew vertically up to a height x metres and then flew in a straight line to a point A, the distance traveled by each being the same.  Find the value of x.
  Q


Ans:  Distance traveled by the fox = distance traveled by the eagle
  (6+x) 2  + (10) 2  = (16 – x) 2
 
on solving we get   x =  2.72m.






6. A lotus is 2m above the water in a pond.  Due to wind the lotus slides on the side and only the stem completely submerges in the water at a distance of 10m from the original position.  Find the depth of water in the pond.  

Ans: (x+2)2 = x2 + 102 x2 + 4x + 4 = x2 + 100 ⇒ 4x + 4 = 100
⇒ x = 24
Depth of the pond = 24m

7 Solve x =

Ans:  x =
⇒ x2 - x – 6 = 0
⇒ (x -3) (x + 2) = 0
⇒ x = 3

8. The hypotenuse of a right triangle is 20m.  If the difference between the length of the other sides is 4m.  Find the sides.                                

Ans: APQ
  x2 + y2 = 202
x2 + y2 = 400 also x - y = 4 ⇒ x = 404 + y
(4 + y)2 + y2 = 400
⇒2y2 + 8y – 384 = 0
⇒(y + 16) (y – 12) = 0
⇒ y = 12   y = – 16 (N.P)
∴sides are 12cm & 16cm

9. The positive value of k for which x2 +Kx +64 = 0 & x2 - 8x + k = 0 will have real             roots .  

     Ans: x2 + Kx + 64 = 0 ⇒ b2 -4ac > 0
     K2 - 256 > 0
     K > 16 or K <  - 16 ……………(1) x2 - 8x + K = 0 64 – 4K > 0
⇒ 4K < 64
      K < 16 ……………(2)
From (1) & (2)   K = 16

10. A teacher on attempting to arrange the students for mass drill in the form of a solid square found that 24 students were left over.  When he increased the size of the square by one student he found he was short of 25 students.  Find the number of students.    

Ans: Let the side of the square be x.
No. of students = x2 + 24
New side = x + 1
No. of students = (x + 1)2 – 25
APQ ⇒ x2 + 24 = (x + 1)2 – 25
⇒ x2 + 24 = x2 + 2 x + 1 - 25
⇒ 2x = 48
⇒ x = 24
∴ side of square = 24
No. of students = 576 + 24
  = 600

11. A pole has to be erected at a point on the boundary of a circular park of diameter 13m in such a way that the differences of its distances from two diametrically opposite fixed gates A & B on the boundary in 7m.  Is it possible to do so?  If answer is yes at what distances from the two gates should the pole be erected.    

Ans:  AB = 13 m
  BP = x
⇒  AP – BP = 7
⇒ AP = x + 7
APQ
⇒  (13)2 = (x + 7)2 + x2
⇒  x2 +7x – 60 = 0
  (x + 12) (x – 5) = 0
⇒  x = - 12 N.P   x = 5
∴Pole has to be erected at a distance of 5m from gate B & 12m from gate A.

12. If the roots of the equation (a-b)x2 + (b-c) x+ (c - a)= 0 are equal.  Prove that 2a=b+c.

Ans:  (a-b)x2 + (b-c) x+ (c - a) = 0
  T.P 2a = b + c   B2 – 4AC = 0
 (b-c)2 – [4(a-b) (c - a)] = 0  b2-2bc + c2 – [4(ac-a2 – bc + ab)] = 0 ⇒ b2-2bc + c2 – 4ac + 4a2 + 4bc - 4ab = 0
⇒ b2+ 2bc + c2 + 4a2 – 4ac – 4ab= 0
⇒ (b + c - 2a)2 = 0 ⇒ b + c  = 2a

13. X and Y are centers of circles of radius 9cm and 2cm and XY = 17cm.  Z is the centre of a circle of radius 4 cm, which touches the above circles externally.  Given that ∠XZY=90o, write an equation in r and solve it for r.  

Ans:  Let r be the radius of the third circle
 
XY = 17cm ⇒ XZ =  9 + r YZ =  2
APQ
  (r + 9)2 + (r + 2)2 = (1 + r)2
⇒ r2 + 18r + 81 + r2 + 4r + 4 = 289S
⇒ r2 + 11r - 10r = 0
(r + 17) (r – 6) = 0 ⇒ r = - 17 (N.P)     r = 6 cm
∴radius = 6cm.




























UNIT-5
ARITHMETIC PROGRESSIONS
One of the endlessly alluring aspects of mathematics is that its thorniest paradoxes have a way of blooming into beautiful theories
 
1. The fourth term of an AP is 0.  Prove that its 25th term is triple its 11th term.
Ans:   a4= 0
       ⇒ a + 3d = 0        T.P       a25= 3 (a11)
        ⇒ a + 24d = 3 (a + 10d)
        ⇒ a + 24d = 3a + 30d   RHS sub a = - 3d   - 3d + 24d = 21d
  LHS 3a + 30d
  - 9d + 30d = 21d
  LHS = RHS
  Hence proved

2. Find the 20th term from the end of the AP 3, 8, 13……..253.

Ans: 3, 8, 13 ………….. 253   Last term = 253   a20 from end   = l – (n-1)d
  253 – ( 20-1) 5
  253 – 95
  = 158

3. If the pth, qth & rth term of an AP is x, y and z respectively,  show that x(q-r) + y(r-p) + z(p-q) = 0

Ans: pth term ⇒ x = A + (p-1) D   qth term ⇒ y = A + (q-1) D   rth term ⇒ z = A + (r-1) D
  T.P x(q-r) + y(r-p) + z(p-q) = 0
  ={A+(p-1)D}(q-r) + {A + (q-1)D} (r-p)
  + {A+(r-1)D} (p-q)
A {(q-r) + (r-p) + (p-q)} + D {(p-1)(q-r)
  + (r-1) (r-p) + (r-1) (p-q)}
⇒ A.0 + D{p(q-r) + q(r-p) + r (p-q)
  - (q-r) – (r-p)-(p-q)} = A.0 + D.0 = 0.
Hence proved

4. Find the sum of first 40 positive integers divisible by 6 also find the sum of first
20 positive integers divisible by 5 or 6.

Ans: No’s which are divisible by 6 are   6, 12 ……………. 240.
  S40 =  [6 + 240]
= 20 x 246
= 4920
No’s div by 5 or 6
30, 60 …………. 600
 [30 + 600]= 10 x 630
= 6300

5. A man arranges to pay a debt of Rs.3600 in 40 monthly instalments which are in a AP. When 30 instalments are paid he dies leaving one third of the debt unpaid.
Find the value of the first instalment.  

Ans: Let the value of I instalment be x     S40 = 3600.
⇒ [2a + 39d]=3600
⇒2a + 39d = 180 - 1
S30 =  [2a + 29d]=2400
⇒30a + 435d = 2400  
⇒2a + 29d = 160 - 2
  Solve 1 & 2 to get   d = 2 a = 51.
  ∴ I instalment = Rs.51.

6. Find the sum of all 3 digit numbers which leave remainder 3 when divided by 5.
                                                                                                     
Ans: 103, 108……….998
  a + (n-1)d = 998
      ⇒ 103 + (n-1)5 = 998
      ⇒ n = 180
S180 =  [103 + 998]
          = 90 x 1101
  S180  = 99090




7. Find the value of x if 2x + 1,  x2 + x +1,  3x2 - 3x +3 are consecutive terms of an AP.

Ans: a2 –a1 =  a3 –a2
      ⇒ x2 + x + 1-2x - 1 = 3x2 – 3x + 3- x2-x-1 x2 - x = 2x2 – 4x + 2
      ⇒ x2 - 3x + 2 = 0
      ⇒ (x -1) (x – 2) = 0
      ⇒ x = 1 or x = 2

8. Raghav buys a shop for Rs.1,20,000.He pays half the balance of the amount in cash and agrees to pay the balance in 12 annual instalments of Rs.5000 each. If the rate of interest is 12% and he pays with the instalment the interest due for the unpaid amount. Find the total cost of the shop.    
 

Ans: Balance = Rs.60,000 in 12 instalment of Rs.5000 each.
  Amount of I instalment = 5000 +  60,000
II instalment   = 5000 + (Interest on unpaid amount)
 12
= 5000 + 6600              100 x55000

= 11600

III instalment   = 5000 + (Interest on unpaid amount of Rs.50,000)
∴ AP is 12200, 11600, 11000
D = is 600
Cost of shop = 60000 + [sum of 12 instalment]
= 60,000 +  [24,400-6600]
 
= 1,66,800
 

9. Prove that am + n + am - n  =2am

Ans: a m + n = a1 + (m + n - 1) d a m-n = a1 + (m - n -1) d am = a1 + (m-1) d
Add 1 & 2   a m+n + a m-n = a1+(m+n-1) d+ a1 + (m-n-1)d
  = 2a1+(m+n+m-n-1-1)d
  = 2a1+ 2(m-1)d
  = 2[a1+ (m-1)d]
  = 2[a1+ (m-1)d]   = 2am. Hence proved.

10. If the roots of the equation (b-c)x2 +(c-a)x +(a-b) = 0 are equal show that a, b, c are in AP.

Ans: Refer sum No.12 of Q.E.
  If (b-c)x2 + (c-a)x + (a-b)x have equal root.
  B2-4AC=0.
  Proceed as in sum No.13 of Q.E to get c + a = 2b
⇒ b - a = c - b
⇒ a, b, c are in AP

11. Balls are arranged in rows to form an equilateral triangle .The first row consists of one ball, the second two balls and so on.   If 669 more balls are added, then all the balls can be arranged in the shape of a square and each of its sides then contains 8 balls less than each side of the triangle. find the initial number of balls.
 

Ans: Let their be n balls in each side of the triangle
  ∴ No. of ball (in ∆) = 1 + 2+ 3………..= n(n +1)
2
  No. of balls in each side square = n-8
  No. of balls in square = (n-8)2 n(n +1) 2
  APQ + 660  = (n-8)
2   On solving
  n2 + n + 1320 = 2(n2 - 16n + 64)
n2 - 33n - 1210 = 0 ⇒ (n-55) (n+22) = 0 n=-22 (N.P)
n=55
n(n +1)   55x56
∴No. of balls = =

2 2
= 1540

12. Find the sum of (1− 1) + (1− 2) + (1− 3) ……. upto n terms.  n n n




1   2
Ans: 1−  + 1−  - upto n terms  n   n


⇒[1+1+…….+n terms] – [ 1 + 2 +….+ n terms]

n n
n –[Sn up to n terms]
n 1 1
Sn = [2a + (n-1)d]     (d = ,  a = )

2 n n
n 2 1 = n + (n −1) n


2
n +1
= (on simplifying)

2

n +1
n - =

2 n −1
= Ans

2

13. If the following terms form a AP.   Find the common difference & write the next 3 terms3, 3+ √2, 3+2√2, 3+3√2……….  

Ans: d= 2 next three terms 3 + 4  2,  3 + 5  2,  3 + 6  2……..


14. Find the sum of  a+b, a-b, a-3b, …… to 22 terms.    

Ans: a + b, a – b, a – 3b, up to 22 terms   d= a – b – a – b = 2b
  S22 = [2(a+b)+21(-2b)]
  11[2a + 2b – 42b]   = 22a – 440b Ans.

15. Write the next two terms √12, √27, √48, √75……………….

Ans: next two terms 108 , 147 AP is 2 3 , 3 3 , 4 3 , 5 3 , 6 3 , 7 3 ……

16. If the pth term of an AP is q and the qth term is p.  P.T its nth term is (p+q-n).

Ans: APQ
  ap = q aq = p an = ? a + (p-1) d = q a + (q-1) d = p
d[p – q] = q – p Sub d = -1 to get ⇒ = -1 ⇒ a = q + p -1 an = a + (n – 1)d
     = a + (n - 1)d  
      = (q + p – 1) + (n – 1) - 1  an = (q + p – n)


17. If , , are in AP find x.      x + 2 x + 3 x + 5

Ans: , , are in AP find x. x + 2 x + 3 x + 5
1 1 1 1
=

x + 3 x + 2 x + 5 x + 3
⇒ 2 1 = 2 2 x + 5x + 6 x + 8x +15

On solving we get x = 1


18. Find the middle term of the AP 1, 8, 15….505.      

Ans: Middle terms   a + (n-1)d = 505   a + (n-1)7 = 505
  n – 1 =  
  n = 73
∴ 37th term is middle term a37 = a + 36d       = 1 + 36(7)
      = 1 + 252
      = 253

19. Find the common difference of an AP whose first term is 100 and sum of whose first 6 terms is 5 times the sum of next 6 terms.  

Ans: a = 100
  APQ a1 + a2 + ……. a6 =5 (a7 + ……..  + a12)
 a1 +a6   =5 x 6  a7 + a12  
  6

2 2
⇒ a + a + 5d = 5[a + 6d + a + 11d] ⇒ 8a + 80d = 0 (a = 100) ⇒ d = - 10.


20. Find the sum of all natural no. between 101 & 304 which are divisible by 3 or 5.  
Find their sum.

Ans: No let 101 and 304, which are divisible by 3.
, 105………….303 (68 terms)
  No. which are divisible by 5 are 105, 110……300 (40 terms)
  No. which are divisible by 15 (3 & 5) 105, 120…… (14 terms)
  ∴ There are 94 terms between 101 & 304 divisible by 3 or 5. (68 + 40 – 14)
∴ S68 + S40 – S14
= 19035

21. The  ratio of the sum of first n terms of two AP’s  is 7n+1:4n+27.  Find the ratio of their 11th  terms .                                                                
Ans: Let a1, a2… and d1, d2 be the I terms are Cd’s of two AP’s.
Sn of one AP    =
  Sn of II AP
m[ ]
  2a1 + (n −1)d1 = 7n +1

m[ + (n −1)d2 ] 4n + 27
2a2
2
⇒ 2a1 + (n − 1)d1 = 7n +1

2a2 + (n −1)d2 4n + 27
We have sub. n = 21.
 
⇒ a1 +10d1 = 148 a2 +10d2 111

 
∴ ratio of their 11th terms = 4 :3.


22. If there are (2n+1)terms  in an AP ,prove that the ratio of the sum of odd terms and the sum of even terms is (n+1):n

Ans: Let a, d be the I term & Cd of the AP.
∴ ak = a + (k – 1) d s1 = sum to odd terms
s1 = a1 +  a3 + ……… a 2n + 1 n +1 [ ]
s1 = a1 + a2n+1  2

n +1 [ ]
= 2a1 + 2nd
n   [ ]
s2 = a2 + a2n 2

n
= [a + d + a + (2n – 1)d]

2
=n [a + nd]
  s1 : s2 =
n(a + nd)
  n

23. Find the sum of all natural numbers amongst first one thousand numbers which are neither divisible 2 or by 5                                                                      
Ans: Sum of all natural numbers in first 1000 integers which are not divisible by 2 i.e.
sum of odd integers.
 1 + 3 + 5 + ………. + 999  n =  500
  S500 = [1 + 999]
  = 2,50,000
  No’s which are divisible by 5
  5 + 15 + 25 …….. + 995   n = 100
  Sn = [5 + 995]
  = 50 x 1000 = 50000
∴ Required sum = 250000 – 50,000
= 200000


















UNIT-6
TRIGONOMETRY


"The mathematician is fascinated with the marvelous beauty of the forms he constructs, and in their beauty he finds everlasting truth."


1. If xcosθ – ysinθ = a, xsinθ + ycos θ = b, prove that x2+y2=a2+b2.

Ans:  xcosθ - y sinθ  = a xsinθ + y cosθ  = b
  Squaring and adding   x2+y2=a2+b2.

2. Prove that sec2θ+cosec2θ can never be less than 2.

Ans:  S.T Sec2θ + Cosec2θ can never be less than 2.
  If possible let it be less than 2.   1 + Tan2θ + 1 + Cot2θ < 2.
2 + Tan2θ + Cot2θ
(Tanθ + Cotθ)2 < 2.   Which is not possible.
3. If sinϕ =  , show that 3cosϕ-4cos3ϕ = 0.
Ans:  Sin ϕ = ½
⇒ ϕ = 30o
Substituting in place of ϕ =30o. We get 0.

4. If 7sin2ϕ+3cos2ϕ = 4, show that tanϕ = .

Ans:  If 7 Sin2ϕ + 3 Cos2ϕ = 4 S.T.  Tanϕ
  7 Sin2ϕ + 3 Cos2ϕ = 4 (Sin2ϕ + Cos2ϕ)

⇒ 3 Sin2ϕ = Cos2ϕ

 

⇒ Tan2ϕ =

Tanϕ =  

5. If cosϕ+sinϕ =  cosϕ, prove that cosϕ - sinϕ =   sin ϕ.

Ans:  Cosϕ + Sinϕ = 2 Cosϕ
⇒ ( Cosϕ + Sinϕ)2 = 2Cos2ϕ
⇒ Cos2ϕ + Sin2ϕ+2Cosϕ Sinϕ = 2Cos2ϕ
⇒ Cos2ϕ - 2Cosϕ Sinϕ+ Sin2ϕ = 2Sin2ϕ  ∴2Sin2ϕ = 2 - 2Cos2ϕ
⇒ (Cosϕ - Sinϕ)2 = 2Sin2ϕ   1- Cos2ϕ = Sin2ϕ & 1 - Sin2ϕ =
Cos2ϕ or  Cosϕ - Sinϕ = 2 Sinϕ.

6. If tanA+sinA=m  and  tanA-sinA=n, show that m2-n2 = 4

Ans:  TanA + SinA = m TanA – SinA = n.   m2-n2=4 mn .
  m2-n2= (TanA + SinA)2-(TanA - SinA)2

 2 = 4 TanA SinA Cos A
∴m2 – n2 = 4 mn


7. If secA=   , prove that secA+tanA=2x or    .




1
Ans: Secϕ = x +

4x
⇒ Sec2ϕ =( x + 1 )2   (Sec2ϕ= 1 + Tan2ϕ)

4x
     Tan2ϕ = ( x + 1 )2-1

4x
     Tan2ϕ = ( x - 1 )2

4x

      Tanϕ = +  x - 1

4x

     Secϕ + Tanϕ = x + 1 +  x - 1


4x 4x
1
  = 2x or

2x

8. If A, B are acute angles and sinA= cosB, then find the value of A+B.
 
Ans: A + B = 90o


9. a)Solve for ϕ, if tan5ϕ = 1.  

Ans:  Tan 5ϕ = 1 ⇒ ϕ =  ⇒ ϕ=9o.

b)Solve for ϕ if   +  = 4 .            

Ans: +  = 4
 

  Sin2ϕ +1(Cosφ)2
= 4 Sinϕ(1 + Cosϕ)

  = 4

  = 4

 ⇒ = 4

= 4



  Sinϕ = Sin30 ϕ = 30o
Sinϕ =  
10. If  

Ans: = m = n

⇒ m2=  n2= Cos2α

Sin2β

LHS = (m2+n2) Cos2β

 Cos2α  2
2 + 2 Cos β

Cos β Sin β

2   2
Cos α
= Cos βSin βCos β

Cos2α 2
= =n

Sin2β
⇒(m2+n2) Cos2β=n2


11. If 7 cosecϕ-3cotϕ = 7, prove that 7cotϕ - 3cosecϕ = 3.

Ans: 7 Cosecϕ-2Cotϕ=7
  P.T 7Cotϕ - 3 Cosecϕ=3   7 Cosecϕ-3Cotϕ=7
⇒7Cosecϕ-7=3Cotϕ
⇒7(Cosecϕ-1)=3Cotϕ
⇒7(Cosecϕ-1) (Cosecϕ+1)=3Cotϕ(Cosecϕ+1)
⇒7(Cosec2ϕ-1)=3Cotϕ(Cosecϕ+1)
⇒7Cot2ϕ=3 Cotϕ (Cosecϕ+1)
⇒7Cotϕ= 3(Cosecϕ+1)
7Cotϕ-3 Cosecϕ=3

12. 2(sin 6ϕ+cos6ϕ) – 3(sin4ϕ+cos4ϕ)+1 = 0

Ans: (Sin2ϕ)3 + (Cos2ϕ)3-3 (Sin4ϕ+(Cos4ϕ)+1=0
Consider (Sin2ϕ)3 +(Cos2ϕ)3
 ⇒(Sin2ϕ+Cos2ϕ)3-3 Sin2ϕCos2ϕ( Sin2ϕ+Cos2ϕ)
  = 1- 3Sin2ϕ Cos2ϕ
  Sin4ϕ+Cos4ϕ(Sin2ϕ)2+(Cos2ϕ)2
  = (Sin2ϕ+Cos2ϕ)2-2 Sin2ϕ Cos2ϕ
  = 1- 2 Sin2ϕ Cos2ϕ
= 2(Sin6ϕ+Cos6ϕ)-3(Sin4ϕ+Cos4ϕ) +1
= 2 (1-3 Sin2ϕ Cos2ϕ)-3 (1-2 Sin2ϕ+Cos2ϕ)+1

13. 5(sin8A- cos8A) = (2sin2A – 1) (1- 2sin2A cos2 A)

Ans: Proceed as in Question No.12
14. If tanθ =   & θ +φ =90o what is the value of cotφ.    
Ans: Tanθ = 5 i.e. Cotφ = 5 Since ϕ + θ = 90o.
6 6

15. What is the value of tanϕ in terms of sinϕ.
Ans: Tan ϕ =
Tan ϕ = Sinϕ
1 − Sin2ϕ

16. If Secϕ+Tanϕ=4 find sin ϕ, cosϕ                                                

Ans: Sec ϕ + Tan ϕ = 4

 +  =4

 = 4
⇒ (1 + Sinϕ)2 =16

Cos2ϕ
  ⇒ apply (C & D)

=  =



⇒Sinϕ=
Cosϕ = 1 − Sin2ϕ
152 8
1−   =
17 17

17. Secϕ+Tanϕ=p, prove that sinϕ = p22 −1

p +1

Ans: Secϕ + Tanϕ= P. P.T Sinϕ= P2 −1 P2 + 1  Proceed as in Question No.15


18. Prove geometrically the value of Sin 60o

Ans: Exercise for practice.
19. If   =  ,show that  =1
Ans: Exercise for practice.

20. If 2x=secθ and 2 = tanθ ,then find the value of 2x2 − 12  . x x 


  (Ans:1)
Ans: Exercise for practice.





HEIGHTS AND DISTANCES
1. If the angle of elevation of cloud from a point ‘h’ meters above a lake is   and the angle of depression of its reflection in the lake is  , prove that the height of the cloud is   .
Ans :

If the angle of elevation of cloud from a point ‘n’ meters above a lake is ∝ and the angle of depression of its reflection in the lake is β, prove that the height of the cloud is h   tanβ+ tanα 
 
Let AB be the surface of the lake and
Let p be an point of observation such that AP = h meters.  Let c be the position of the cloud and c’ be its reflection in the lake.  Then ∠CPM = ∝ and ∠ MPC1 = β.  Let CM = x.

Then, CB = CM + MB = CM + PA = x + h
In ∆ CPM, we have tan ∝ = CM

PM
tan ∝ = x AB

  [∴ PM = AB]
       ⇒ AB = x cot∝ ………..1
       In ∆ PMC’, we have   tanβ = C'M PM

tanβ = x + 2h [Θ C’M=C’B+BM = x + h + n]

AB
AB = (x + 2h) cot β   From 1 & 2
  x cot ∝ = (x + 2h) cot β
  x (cot ∝ - cot β) = 2h cot β (on equating the values of AB)
  ⇒ x   1 1  = 2h ⇒ x tan tanαβ+− tantanαβ= tan2hβ


⇒ x=
Hence, the height CB of the cloud is given by CB is given by CB = x + h
⇒ CB= + h
⇒ CB- 2htanα+ htanβ− htanα = h(tanα+ htanβ)

tanβ− tanα tanβ− tanα

2. From an aero plane vertically above a straight horizontal road, the angles of depression of two consecutive milestones on opposite sides of the aero plane are observed to be α and β. Show that the height of the aero plane above the road is
  .

Ans:
Let P Q be h
     QB be x
Given : AB = 1 mile
QB = x   AQ = (1- x) mile   in ∆PAQ
  Tan α =  PQ AQ


  Tan α =   h

1− x

h
  1 – x=   ………….1

Tanα

  In ∆PQB
  Tan β = h

x
h
  x =

Tanβ
  Substitute for x in equation (1) h h
  1 = +

Tanβ Tanα
 1 1 
  1 = h+

 Tanα

 
3.  Two stations due south of a tower, which leans towards north are at distances ‘a’ and ‘b’ from its foot. If α and β be the elevations of the top of the tower from the situation, prove that its inclination ‘θ’ to the horizontal given by
 

Ans: Let AB be the leaning tower and C and D be the given stations.  Draw BL ⊥ DA produced.
  Then, ∠BAL = 0, ∠BCA = α, ∠BDC = a and DA = b.
  Let AL = x and BL = h   In right ∆ALB, we have :
  AL   = Cot θ ⇒ x = Cot θ


BL h
⇒ x = Cot θ ⇒ x = h cot θ …..(i) h

In right ∆BCL, we have :
CL = Cot α ⇒ a +  x = h cot α

BL
          ⇒ a = h (cot α - cot θ)
         ⇒ h = (cotαa− cotθ)  ...(ii)


  In right ∆BDL, we have :
DL = cot β ⇒ DA + AL = cot β


BL BL
⇒ b + x = cot β ⇒ b + x = b cot β h

⇒ b = h ((cot β - cot θ)   [using (i)]
⇒ h =   b ………..(iii)

(cotβ− cotθ)
 equating the value of h in (ii) and (iii), we get: a b
= (cotα− cotθ) (cotβ− cotθ)


⇒ a cot β - a cot θ = b cot α - b cot θ
⇒ (b – a) cot θ = b cot α - a cotβ
⇒ cot θ = bcotα− acotβθ

(b − a)

4. The angle of elevation of the top of a tower from a point on the same level as the foot of the tower is α. On advancing ‘p’ meters towards the foot of the tower, the angle of elevation becomes β. show that the height ‘h’ of the tower is given by h=
 

5. A boy standing on a horizontal plane finds a bird flying at a distance of 100m from him at an elevation of 300. A girl standing on the roof of 20 meter high building finds the angle of elevation of the same bird to be 450. Both the boy and the girl are on opposite sides of the bird. Find the distance of the bird from the girl.    (Ans: 42.42m)

Ans: In right ∆ ACB
AC
  Sin 30 =

AB
1 AC
  =

2 100
      2 AC = 100
  AC = 50m
      ⇒ AF = (50 – 20) = 30m
      In right ∆ AFE
AF
  Sin 45 =

AE
      ⇒ 1 = 30
2 AE
  AE = 30 2
  = 30 x 1.414
  = 42.42m

6. From a window x meters high above the ground in a street, the angles of elevation and depression of the top and the foot of the other house on the opposite side of the street are α and β respectively. Show that the height of the opposite house is
  Meters.

Ans: Let AB be the house and P be the window
  Let BQ = x ∴ PC = x
  Let AC = a
  In ∆ PQB, tan θ = PQ or tan θ = h


QB x
h
  ∴ x = = h cot θ tanθ

  In ∆ PAC, tan θ = AC or tan θ = a


PC x
∴ a = x tan θ > (h cot θ) tan θ = h tan θ cot θ.
∴ the height of the tower = AB = AC + BC
= a + h = h tan θ cot θ + h = h (tanθ cot θ + 1)

 
7. Two ships are sailing in the sea on either side of a lighthouse; the angles of depression of two ships as observed from the top of the lighthouse are 600 and 450 respectively. If the distance between the ships is   meters, find the
height of the lighthouse. (Ans:200m)

Ans: In right ∆ ABC h
  Tan 60 =

BC h
  3 =
BC
  ⇒ H = 3 BC
  In right ∆ ABD h
  Tan 45 =

BD   h = BD

  = 200m
  ∴ height of light house = 200m


8. A round balloon of radius ‘a’ subtends an angle θ at the eye of the observer while the angle of elevation of its centre is Φ.  Prove that the height of the center of the balloon is a sin θ cosec Φ /2.    

Ans: Let θ  be the centre of the ballon of radius ‘r’ and ‘p’ the eye of the observer.  Let PA, PB be tangents from P to ballong. Then ∠APB = θ .
  ∴∠APO = ∠BPO  =  
  Let OL be perpendicular from O on the horizontal PX.  We are given that the angle of the elevation of the centre of the ballon is φ i.e.,
  ∠OPL = φ
  In ∆OAP, we have sin θ = OA

2 OP
⇒ sin θ = a


2 OP
  OP = a cosec
  In ∆OP L, we have sinφ = OL  

⇒ OL = OP  sin φ = a cosec  sin θ.
Hence, the height of the center of the balloon is a sin θ cosec Φ /2.

9. The angle of elevation of a jet fighter from a point A on the ground is 600. After a flight of 15 seconds, the angle of elevation changes to 300. If the jet is flying at a speed of 720 km/hr,  find the constant height at which the jet is flying.(Use
3 =1.732     (Ans: 2598m)


  AC = ED (constant height)
  ∴ BC 3 = ED ……………….1
 tan 30o = ED      oppositeside 
BC + CD    adjacentside 

1 ED
   =
3 BC + 3000
BC + 3000
  =ED
3
BC + 3000

  =BC 3 (from equation 1)
3
  BC + 3000 = 3BC
  3BC – BC = 3000
        2 BC = 3000
           BC = 3000
  2

  BC = 1500 m

  ED = BC 3 (from equation 1)
  = 1500 3
  = 1500 x 1.732
  ED = 2598m
  ∴ The height of the jet fighter is 2598m.
 

10. A vertical post stands on a horizontal plane.  The angle of elevation of the top is 60o
and that of a point x metre be the height of the post, then prove that x = 2h   .

3
Self Practice

11. A fire in a building B is reported on telephone to two fire stations P and Q, 10km apart from each other on a straight road.  P observes that the fire is at an angle of 60o to the road and Q observes that it is an angle of 45o to the road.  Which station should send its team and how much will this team have to travel?                  (Ans:7.32km)

Self Practice

12. A ladder sets against a wall at an angle αto the horizontal.   If the foot is pulled away from the wall through a distance of ‘a’, so that is slides a distance ‘b’ down the wall making an angle βwith the horizontal. Show that cosα− cosβ= a .

sinβ− sinα b
Ans: Let CB = x m. Length of ladder remains same
  Cos α = CA ∴ ED = AC  Let Ed be
Cos α = x ∴ ED = AC = h
CB


h
x = hcos α ………(1)

cos β =  DC + CB

ED cos β =  a + x h

a + x = hcos β
x = hcos β – a   ………(2)
from (1) & (2) hcos α  = hcos  β - a hcos α  - hcos  β  = - a -a = h(cosα - cosβ) ……...(3)
Sin α = AE + EB AC

Sin α = b + EB h

hSin α – b = EB
EB = hSin α – b
Sin β = EB DE
Sin β = EB h ……...(4)
EB = hSin β ………(5)


From (4) & (5)

hSin β = hSin α  – b b = hsin α  – hSin β
-b = h(Sin β - Sin α) ……...(6)

Divide equation (3) with equation (6)
− a h(cosα− cosβ)
=

− b h(sinβ− Sinα)

∴ a   = Cosα− Cosβ  

b Sinβ− Sinα

13. Two stations due south of a leaning tower which leans towards the north are at distances a and b from its foot.  If α, β be the elevations of the top of the tower
from these stations, prove that its inclination ϕis given by cotϕ= bcotα− acotβ. b − a

Ans:
Let AE = x, BE = h
Tan φ  =  BE = h
AE x
 
x= h x
 x = h cot φ ---------------1

  tan α = BE = h

CE a + x
a + x = h cot α
  x= h cot α - a --------------2

  tan β = BE = h

DE b + x
b+x = h cot β
  x = h cot β - b ---------------3

  from 1 and 2
  h cot φ= h cot α - a   h ( cot φ + cot α ) = a
a   h = -------------4

− cotφ+ cotα   from 1 and 3  h cot φ= h cot β  - b  h ( cot φ - cot  β) = b
b
  h=

− cotφ+ cotβ  from 4 and 5

a b
  =  

− cotφ+ cotα − cotφ+ cotβ
  a (cot β - cot φ ) = b ( cot α - cot φ)
- a cot φ + b cot φ = b  cot α - a cot β
b – a) cot φ  = b  cot α - a cot β
cot φ = b cot α - a cot β

b − a

14. In Figure, what are the angles of depression from the observing positions O1 and O2 of the object at A?
 (Ans: 30o ,45o)
  Self Practice

15.  The angle of elevation of the top of a tower standing on a horizontal plane from a point A is α.  After walking a distance d towards the foot of the tower the angle of elevation is found to be β.  Find the height of the tower.  (Ans: d ) cotα− cotβ

Ans:
     Let BC = x
  tan β = AB CB

  tan β = h

x
h
  x =  

tan β
  x = h cot β   ---------(1)

  tan α = AB DC + CB

  tan α = h

d + x h   d + x = = hcotα tanα

  x = h cot  α - d ----------(2)

  from 1 and 2
  h cot β =   h cot  α - d   h (cot  α - cot β ) = d d
  h =

cotα− cot β

16. A man on a top of a tower observes a truck at an angle of depression α where tanα  =  and sees that it is moving   towards the base of the tower. Ten minutes
later, the angle of depression of the truck is found to be β where tan β=√5, if the truck is moving at a uniform speed, determine how much more time it will take to reach the base of the tower...

10 minutes=600sec A

Ans: Let the speed of the truck be x m/sec   CD=BC-BD
In  right  triangle ABC

tanα = h         tanα  = 1

BC


BC=h√5………….  1                          
In right triangle ABD
  C B
h
tanβ= BD

h=√5BD                                     ( tan β=√5 )
CD=BC-BD  ( CD=600x )
600x     =5BD-BD BD=150x  
150x
Time taken =

x
                  =150 seconds
Time taken by the truck to reach the tower is 150 sec.















UNIT-7

CO-ORDINATE GEOMETRY

Mathematics is the tool specially suited for dealing with abstract concepts of any kind and there is no limit to its power in this field.


1. Find the points on the y axis whose distances from the points (6, 7) and (4,-3) are
in the ratio 1:2.                                                                        [Ans:(0, 9) , (0,
 )]

Ans:  Point on y-axis (0, y)
      A(6, 7) B(4, -3) ratio 1:2
62 + (7 − y)2  12
  = 

42 + (−3− y)2  2
  On solving we get (0, 9) & (0,   )

2. Determine the ratio in which the line 2x + y -4 = 0 divide the line segment joining the points A (2,-2) and B (3, 7).Also find the coordinates of the point of division.                          
[Ans:2 : 9 , ( )]
Ans :  Let the ratio be k:1
  Let the co-ordinates of point of division be (x, y)
k(3) +1.2 3k + 2
  ∴ x = = k +1 k +1



k(7) −1.2 7k − 2
     y = = k +1 k +1


  (x, y) lies on the line 2x + y – 4 = 0.
3k + 2    7k − 2
∴ 2  + -4 = 0  k +1   k +1 

(3k+2) + (7k-2) – 4 (k+1) = 0 6k + 4 + 7k - 2 – 4k – 4 = 0
k – 2 = 0   k =  
Ratio is 2:9
∴x =  



3. Find the third vertex of a triangle if its two vertices are (-1, 4) and (5, 2) and mid
point of one side is (0, 3). (Ans: (-5, 4) or (1, 2))

Ans :  Let the third vertex be (x, y)
If (0,3) is mid point of BC then x + 5
  =0 (or) x = - 5

2
y + 2
=3 y=4.        (-5, 4)

2
If (0,3) is mid point of AC then x −1 y + 4
=0 x=1 =3 y + 4 = 6          y = 2             (1, 2)


2 2
  ∴ (-5. 4) or (1, 2) are possible answers.


4. If the vertices of a triangle are (1, k), (4, -3), (-9, 7) and its area is 15 sq units, find
the value(s) of k.. [Ans: -3 ,  ]

Ans:  A(1, k)   B(4, -3) C(-9, 7)
  Area of ∆ ABC =  [x1 (y2-y3)+x2(y3-y1) + x1(y1-y2)]
  = [1(-3-7)+4(7-k)+(-9)(k+3)] = 15
  -10 + 28 – 4k – 9k – 27 = 30
- 9 – 13k = 30            ⇒       k = -3
  | -9 – 13k | = 30
  9 + 13k = 30
  k =   k = -3,  

5. The centre of a circle is (2x – 1, 3x + 1).Find x if the circle passes through (-3,-1)
and the length of the diameter is 20 units. [Ans: x = 2 , -  ]

Ans :  D = 20   R = 10
  (2x – 1 + 3)2 + (3x + 1 + 1)2 = 102
  (2x + 2)2 + (3x + 2)2 = 100
  4x2 + 8x + 4 + 9x2 + 12x + 4 = 100
  13x2 + 20x + 8 = 100
  13x2 + 20x - 92 = 0
  13x2 + 46x – 26x – 92 = 0   (13x + 46) – 2(13x + 46) = 0
  x = 2,  

6. If A & B are (-2,-2) and (2,-4) respectively, find the co ordinates of P such that

AP =  AB and P lies on the line segment AB. [Ans: (- )]

Ans :  AP =  AB
AP 3 AP 3
= (i.e) =


AB 7 PB 4
AB = AP + PB
AP :  PB = 3:4 Let P(x, y) x =
y =  
(x,  y) = (

7. Show that the points (3, 0), (4, 5), (-1, 4) and (-2, -1) taken in order are the vertices of a rhombus. Also find the area of the rhombus. (Ans: 24 sq units)

Ans :  Let AC be  d1  & BD  be d2
  Area =   d1d2   d1 = (3+1)2 +(0−4)2 = 42 + 42 = 32 = 4 2   d2 = (− 2 − 4)2 +(−1−5)2 = 36 + 36 = 72 = 6 2   Area = d1 d2 =  x 4 x 6 x 2 = 24sq units.

8. If A, B and P are the points (-4, 3), (0, -2) and (α,β) respectively and P is equidistant from A and B, show that 8α - 10β + 21= 0.

Ans :  AP = PB ⇒ AP2 = PB2
  (∝ + 4)2 + (β - 3)2 = ∝2 +(β + 2)2 2 ∝ + 8∝ + 16 + β2 - 6β + 9 = ∝2 +  β2  + 4β + 4
8∝ - 6β - 4β + 25 – 4 = 0
8∝ - 10β + 21 = 0

9. If the points (5, 4) and (x, y) are equidistant from the point (4, 5),  prove that x2 + y2 – 8x – 10y +39 = 0.

Ans :  AP = PB
  AP2 = PB2
  (5 – 4)2 + (4 – 5)2 = (x – 4)2 + (y – 5)2   1 + 1 = x2 – 8x + 16 + y2 – 10y + 25   x2 + y2 – 8x - 10y + 41 – 2 = 0
  x2 + y2 – 8x - 10y + 39 = 0

10. If two vertices of an equilateral triangle are (0, 0) and (3, 0), find the third vertex.
.      
 [Ans:   or   ]
Ans:  OA = OB = AB
  OA2 = OB2 = AB2
  OA2 = (3-0)2 + 0 = 9
  OB2 = x2 + y2
  AB2 = (x-3)2 + y2 = x2 + y2 – 6x + 9 A (3, 0)
  OA2 = OB2 = AB2
  OA2 = OB2 & OB2 = AB2
  9 = x2 + y2 ⇒ y2 = 9 - x2
x2 + y2 – 6x + 9 = 9

x2 + 9-x2 – 6x + 9 = 9
6x = 9   x=
2

y2 = 9  3 = 9 - = =
4 4 4
  y = ±


∴ Third vertex is    32 , 323     or  3,   − 3 3 
 2 2 
 

11. Find the centre of a circle passing through the points (6, -6), (3, -7) and (3,
3).Also find the radius. (Ans: (3, -2),  5 units)

Ans:  OA=OB = OC = radius of the circle where O is the centre of the circle and let O be (x, y)
  OA2 = OB2 = OC2
  OA2 = (x-6)2 + (y+6)2 = x2 + y2 – 12x + 36 + 12y + 36   OB2 = (x-3)2 + (y+7)2 = x2 + y2 – 6x + 9 + 14y + 49
  OC2 = (x-3)2 + (y-3)2 = x2 + y2 – 6x + 9 - 6y + 9
  OA2 = OB2
  x2 + y2 – 12x + 12y + 72 = x2 + y2 – 6x + 14y + 58
12x + 12y + 6x – 14y + 72 – 58 = 0
6x - 2y + 14 = 0
3x - y + 7 = 0 ...............(1)
  x2 + y2 – 6x + 9 + 14y + 49 = x2 + y2 – 6x + 9 – 6y + 9
6x + 14y + 58 = -6x – 6y + 18
  14y + 6y = 18 – 58
20y =  – 40 y = - 2   ...............(2)
  Substituting  we get
- 3x + 2 + 7 = 0 - 3x = - 9 x = 3
(x, y) = (3, -2)

Diameter = 32 + 22 – 6(3) + 18 – 6 (-2)
= 9 + 4 – 18 + 18 + 12 = 13 + 12 = 25
Radius = 25 = 5 units

12. The two opposite vertices of a square are (-1, 2) and (3, 2).    Find the coordinates of the other two vertices. (Ans: (1, 0),
(1, 4))

 A(-1,2)   B(x, y)
Ans :  AB = BC ⇒ AD2 = BC2
  (x + 1)2 + (y-2)2 = (x-3)2 + (y-2)2
  2 2 2 2
x + 2x + 1 + y – 4y + 4 = x – 6x + 9 + y – 4y + 4
2x – 4y + 5 = - 6x – 4y + 13
8x = 13 – 5   8x =  8   ⇒ x = 1
On substituting in (x-3)2 + (y-2)2 + (x+1)2 + (y-2)2
   D C(3,2)
(x1,y1)
= (-1 -3)2 + (2 - 2)2 We get y = 4 or 0.
∴B (1, 4) or (1, 0)

AD = DC  ⇒ AD2 = DC2
(x1 + 1)2 + (y1-2)2 = (x1-3)2 + (y1-2)2 ∴ x = 1.
On substituting in (x1 + 1)2 + (y1-2)2 + (x1-3)2 + (y1-2)2 = 16 We get y1 = 0 or 4.
∴ D (1, 4) or (1, 0)
∴the opposite vertices are (1, 4) & (1, 0)

13. Find the coordinates of the point P which is three –fourth of the way from A (3, 1)
to      B (-2, 5). (Ans: (- , 4)
Ans :  Hint: Ratio AP:PB = 3 : 1

14. The midpoint of the line joining (2a, 4) and (-2, 3b) is (1, 2a +1).Find the values of a & b.
(Ans: a = 2, b = 2)
Ans :  A(2a, 4) P(1, 2a + 1) B(-2, 3b)
  =1 & 4 + 3b = 2a +1

2
 
We get a = 2 & b = 2.

15. Find the distance between the points (b + c, c + a) and (c + a, a + b) .
    (Ans : a2 + 2b2 + c2 − 2ab − 2bc )
Ans : Use distance formula

16. Find the relation between x and y when the point (x,y) lies on the straight line  joining the points (2,-3) and (1,4)  [ Hint: Use area of triangle is 0]        

Ans :  Hint: If the points are on straight line, area of the triangle is zero.


17. Find the distance between (cosθ, sinθ) and (sinθ, -cosθ). (Ans: √2)

Ans :   (cosθ−Sinθ)2 +(Sinθ+cosθ)2
  On simplifying we get 2

18. Find the distance between (a cos35o, 0) (0, a cos65o).   (Ans: a
)  

Ans : Proceed as in sum no.17.

19. The vertices of a ∆ ABC are A(4, 6), B(1. 5) and C(7, 2).  A line is drawn to
intersect sides AB and AC at D and E respectively, such that AD   = AE = 1 .

AB AC 4
Calculate the area of the ∆ ADE and compare it with the area of ∆ ABC.                (Ans: sq units; 1:16)

Ans :  Hint : AD   = AE = 1

AB AC 4
∴ AD : DB = 1 : 3 & AE : EC = 1 : 3
Find D & E and find area of triangle ADE and triangle ABC and compare.

 
20. Plot the points A(2,0) and B (6,0) on a graph paper. Complete an equilateral triangle ABC such that the ordinate of C be a positive real number .Find the coordinates of C                
(Ans:  (4,2√3)
Ans :  Proceed by taking C(x, y)
               AC = BC = AB

21. Find the ratio in which the line segment joining A(6,5) and B(4,-3) is divided by
the line y=2                                                                                            (Ans:3:5)

Ans :  Let the ratio be k:1   x = 4k + 6

k +1
y = −   3k + 5  k +1

− 3k + 5
= 2 k +1

  On solving we get   k = 3 : 5


22. The base BC of an equilateral triangle ABC lies on the y-axis. The coordinates of C are           (0,-3). If the origin is the midpoint of BC find the coordinates of points A and B.

Ans :  Hint : The point A will lie on the x axis.  Find A using AB = BC = AC.
  Coordinates of B (0, 3)
 




UNIT-8
SIMILAR TRIANGLES

Geometry is the right foundation of all painting, I have decided to teach its rudiments and principles to all youngsters eager for art.

1. ABC is a right-angled triangle, right-angled at A. A circle is inscribed in it. The lengths of the two sides containing the right angle are 6cm and 8 cm. Find the radius of the in circle.                                                                                                
     (Ans: r=2)

Ans: BC = 10cm   y + z = 8cm   x + z = 6cm   x + y = 10
⇒ x + y + z = 12 z = 12 – 10 z = 2 cm ∴radius = 2cm

2. ABC is a triangle. PQ is the line segment intersecting AB in P and AC in Q such that PQ parallel to BC and divides triangle ABC into two parts equal in area. Find BP: AB.

Ans: Refer example problem of text book.

3. In a right triangle ABC, right angled at C, P and Q are points of the sides CA and CB respectively, which divide these sides in the ratio 2: 1.
Prove that   9AQ2= 9AC2 +4BC2
9BP2= 9BC2 + 4AC2
9 (AQ2+BP2) = 13AB2

Ans: Since P divides AC in the ratio 2 : 1
  CP =  AC QC =  BC

  AQ2 = QC2 + AC2

  AQ2 =   BC2 + AC2
  9 AQ2 = 4 BC2  + 9AC2 …………………. (1)
  Similarly we get 9 BP2 = 9BC2 + 4AC2 ……..…………(2)
Adding (1) and (2) we get 9(AQ2 + BP2) = 13AB2

4. P and Q are the mid points on the sides CA and CB respectively of triangle ABC right angled at C. Prove that 4(AQ2 +BP2) = 5AB2

Self Practice

5. In an equilateral triangle ABC, the side BC is trisected at D.
Prove that 9AD2 = 7AB2

Self Practice

6. There is a staircase as shown in figure connecting points A and B. Measurements of steps are marked in the figure. Find the straight distance between A and B.      (Ans:10)

Ans: Apply Pythagoras theorem for each right triangle add to get length of AB.

7. Find the length of the second diagonal of a rhombus, whose side is 5cm and one of the diagonals is 6cm.     (Ans: 8cm)

Ans: Length of the other diagonal = 2(BO) where BO = 4cm
  ∴ BD = 8cm.

8. Prove that three times the sum of the squares of the sides of a triangle is equal to four times the sum of the squares of the medians of the triangle.

Ans: To prove 3(AB2 + BC2 + CA2) = 4 (AD2+ BE2 + CF2)
  In any triangle sum of squares of any two sides is equal to twice the square of half of third side, together with twice the square of median bisecting it.
  If AD is the median

AB2 + AC2 = 2AD 2 + BC2  

4 
2(AB2 + AC2) = 4AD2 + BC2
  Similarly by taking BE & CF as medians we get
  ⇒ 2 (AB2 + BC2) = 4BE2 + AC2
  & 2 (AC2 + BC2) = 4CF2 + AB2

Adding we get
⇒ 3(AB2 + BC2 + AC2) = 4 (AD2+ BE2 + CF2)

9. ABC is an isosceles triangle is which AB=AC=10cm.  BC=12.  PQRS is a rectangle inside the isosceles triangle.  Given PQ=SR= y cm, PS=QR=2x.  Prove
that x = 6 − 3y .     A

4




  P S   C

Ans: AL = 8 cm
  ∆BPQ  ∼ ∆BAL
⇒ BQ = BL

PQ AL
⇒ 6 − x = 6 y 8

⇒ x = 6 − 3y .

4
Hence proved

10. If ABC is an obtuse angled triangle, obtuse angled at B and if AD⊥CB
Prove that AC2 =AB2 + BC2+2BCxBD          
Ans: AC2 = AD2 + CD2
  = AD2 + (BC + BD)2
  = AD2 + BC2 + 2BC.BD+BD2
  = AB2 + BC2 + 2BC.BD
 

11. If ABC is an acute angled triangle , acute angled at B and AD⊥BC   prove that AC2 =AB2 + BC2 −2BCxBD                                          

Ans: Proceed as sum no. 10.

12. Prove that in any triangle the sum of the squares of any two sides is equal to twice the square of half of the third side together with twice the square of the median, which bisects the third side.              
2 2 2  1 BC2
Ans: To prove AB + AC = 2AD + 2

 2
  Draw AE ⊥ BC
  Apply property of Q. No.10 & 11.
  In ∆ ABD  since ∠D > 900
  ∴AB2 = AD2 + BD2 + 2BD x DE ….(1)   ∆ ACD   since ∠ D < 90o
AC2 = AD2 + DC2 - 2DC x DE     ….(2)
Adding (1) & (2)
AB2 + AC2 = 2(AD2 + BD2)
2
  = 2(AD2 +    1 BC )

 2
Or AB2 + AC2 = 2 (AD2 + BD2)
Hence proved

13. If A be the area of a right triangle and b one of the sides containing the right
2Ab
angle, prove that the length of the altitude on the hypotenuse is . b4 +4A 2

Ans: Let QR = b
  A = Ar(∆PQR)
  A =  x b x PQ

2A               P  PQ = ………………………(1)

b
  ∆ PNQ ∼ ∆PQR (AA)
  ⇒ PQ = NQ …………………(2) PR QR

  From ∆ PQR
  PQ2 + QR2 = PR2  
  Equation (2) becomes
2A NQ
  = bxPR b

2A
  NQ =

PR
2Ab
  NQ = Ans
4A2 +b 4


14. ABC is a right triangle right-angled at C and AC= 3 BC.  Prove that ∠ABC=60o.

AC
Ans: Tan B =

BC
  B
BC
  Tan B =
BC
Tan B = 3 ⇒ Tan B = Tan 60
⇒ B = 60o CA
⇒ ∠ABC = 60o Hence proved

15. ABCD is a rectangle. ∆ ADE and ∆ ABF are two triangles such that ∠E=∠F as shown in the figure.  Prove that AD x AF=AE x AB.

Ans: Consider ∆ ADE and ∆ ABF
  ∠D = ∠B = 90o
  ∠E = ∠F (given)
  ∴∆ ADE ≅  ∆ ABF
AD AE
  =

AB AF
⇒ AD x AF = AB x AE
Proved

16. In the given figure, ∠AEF=∠AFE and E is the mid-point of CA.  Prove that
BD BF
=

CD CE
Ans:  Draw CG ║DF
  In ∆ BDF
  CG ║ DF
BD BF
  = ………….(1)   BPT CD GF

In ∆AFE
∠AEF=∠AFE
⇒AF=AE
⇒AF=AE=CE…………..(2)

  In ∆ ACG
  E is the mid point of AC
  ⇒ FG = AF

  ∴ From (1) & (2)
BD BF
  =


CD CE
  Hence proved


17.   ABCD is a parallelogram in the given figure, AB is divided at P and CD and Q so that AP:PB=3:2 and CQ:QD=4:1.  If PQ meets AC at R, prove that AR= AC.
  D Q C
 

Ans: ∆APR ∼ ∆CQR (AA)
⇒ AP = PR = AR

CQ QR CR
⇒ AP = AR & AP= 3 AB


CQ CR 5
⇒ 3AB = AR & CQ= 4 CD = 4 AB



5CQ CR 5 5
⇒ AR = 3

CR 4

⇒ CR = 4

AR 3
CR + AR 4
= +1

AR 3
⇒ AC = 7

AR 3
⇒ AR = AC
Hence proved

18. Prove that the area of a rhombus on the hypotenuse of a right-angled triangle, with one of the angles as 60o, is equal to the sum of the areas of rhombuses with one of their angles as 60o drawn on the other two sides.
Ans:  Hint: Area of Rhombus of side a & one angle of 60o
19. An aeroplane leaves an airport and flies due north at a speed of 1000 km/h.  At the same time, another plane leaves the same airport and flies due west at a speed of 1200 km/h.  How far apart will be the two planes after 1½ hours. (Ans:300√61Km)

Ans: ON = 1500km (dist = s x t)
  OW = 1800 km
  NW = 15002 + 18002
  = 5490000
  =300 61 km

                 
20. ABC is a right-angled isosceles triangle, right-angled at B.   AP, the bisector of ∠BAC, intersects BC at P.  Prove that AC2 = AP2 + 2(1+√2)BP2

Ans: AC = 2 AB (Since AB = BC)
AB BP
 = (Bisector Theorem) AC CP
⇒ CP = 2 BP
AC2 – AP2 = AC2 – (AB2 + BP2)
= AC2 – AB2 - BP2 = BC2 - BP2
= (BP + PC)2 - BP2
= (BP + 2 BP)2 – BP2
= 2BP2 + 2 2 BP2
= 2 ( 2 +1) BP2 ⇒ AC2 = AP2 + 2(1+√2)BP2
Proved



UNIT-9
 
CIRCLES

1. Prove that the parallelogram circumscribing a circle is rhombus.

Ans   Given : ABCD is a parallelogram circumscribing a circle. To prove : - ABCD is a rhombus or
  AB=BC=CD=DA

Proof: Since the length of tangents from external are equal in length
∴AS = AR …..(1)
   BQ = BR …..(2)
   QC = PC …..(3)  
                SD = DP …..(4)

Adding (1), (2), (3) & (4).
AS + SD + BQ + QC = AR + BR + PC + DP
AD + BC = AB + DC
AD + AD = AB + AB
Since BC = AD & DC = AB (opposite sides of a parallelogram are equal) 2AD = 2AB ∴AD = AB …..(5)
BC = AD  (opposite sides of a parallelogram)
DC = AB …..(6)
From (5) and (6)
AB = BC = CD = DA
Hence proved


2. A circle touches the side BC of a triangle ABC at P and touches AB and AC when produced at Q and R respectively as shown in figure.
Show that AQ=  (perimeter of triangle ABC)
A
P
B C
Q R


Ans:  Since the length of tangents from external point to a circle are equal.
   AQ = AR
   BQ = BP
   PC = CR
  Since   AQ = AR
   AB + BQ = AC + CR
   ∴ AB + BP = AC + PC (Since BQ = BP & PC = CR)

Perimeter of ∆ ABC = AB + AC + BC
  = AB + BP + PC + AC
  = AQ + PC + AC (Since AB + BP = AQ)
  = AQ + AB + BP (Since PC + AC = AB + BP)
  = AQ + AQ (Since AB + BP = AQ)

Perimeter of ∆ ABC = 2AQ
∴ AQ =  (perimeter of triangle ABC)

3. In figure, XP and XQ are tangents from X to the circle with centre O. R is a point on the circle. Prove that XA+AR=XB+BR

Ans: Since the length of tangents from external point to a circle are equal
   XP = XQ
   PA = RA
   BQ = BR

   XP = XQ
   ⇒XA + PA = XB + BQ
   ⇒XA + AR = XB + BR(Θ PA = AR & BQ = BR)
Hence proved  

4. In figure, the incircle of triangle ABC touches the sides BC, CA, and AB at D, E, and F respectively. Show that AF+BD+CE=AE+BF+CD=  (perimeter of
triangle ABC),
Ans: Since the length of tangents from an external point to are equal
∴AF = AE
   FB = BD
   EC = CD

Perimeter of ∆ABC  = AB + BC+ AC
  = AF + FB + BD + DC + AE + EC
  = AF + BD + BD + CE + AF + CE     (Θ AF=AE, FB=BD, EC=CD)
  = AF + AF + BD + BD + CE + CE

Perimeter of ∆ABC  = 2(AF + BD+ CE)
∴AF + BD + CE =  (perimeter of ∆ABC) ……..(1)
Perimeter of ∆ABC = AB + BC + AC
  = AF + FB + BD + DC + AE + EC
  = AE + BF + BF + CD + AE + CD
      (Θ AF = AE, FB = BD, EC = CD)
  = AE + AE + BF + BF + CD + CD

Perimeter of ∆ABC  = 2(AE + BF + CD)
∴AE + BF + CD =  (perimeter of ∆ABC) ……..(2)

From (1) and (2)
AF + BD + CE = AE + BF + CD = (perimeter of ∆ABC)

5. A circle touches the sides of a quadrilateral ABCD at P, Q, R and S respectively. Show that the angles subtended at the centre by a pair of opposite sides are supplementary.

Ans: To prove :- ∠AOB + ∠DOC = 180o
∠BOC + ∠AOD = 180o
  Proof : - Since the two tangents drawn from an external point to a circle subtend equal angles at centre.
∴∠1 = ∠2, ∠3 = ∠4, ∠5 = ∠6, ∠7 = ∠8
but  ∠1 + ∠2 + ∠3 + ∠4 + ∠5 + ∠6 + ∠7 + ∠8 = 360o
2(∠2 + ∠3 + ∠6 + ∠7) = 360o
∠2 + ∠3 + ∠6 + ∠7 = 360o
∴∠AOB + ∠DOC = 180o

Similarly
∠1 + ∠2 + ∠3 + ∠4 + ∠5 + ∠6 + ∠7 + ∠8 = 360o
2(∠1 + ∠8 + ∠4 + ∠5) = 360o
∠1 + ∠8 + ∠5 = 180o
∴∠BOC + ∠AOD = 180o Hence proved

6. In figure, O is the  centre of the Circle .AP and AQ two tangents drawn to the circle. B is a  point on the tangent QA and ∠ PAB = 125° ,  Find ∠POQ.  
  (Ans: 125o)




 B



 
Ans: Given ∠PAB = 125o   To find : - ∠POQ = ?
  Construction : - Join PQ
  Proof : - ∠PAB + ∠PAQ = 180o (Linear pair)
∠PAQ + 125o = 180o
∠PAQ = 180o - 125o
∠PAQ = 55o
Since the length of tangent from an external point to a circle are equal.
PA = QA
∴ From ∆PAQ
∠APQ = ∠AQP

In ∆APQ
∠APQ + ∠AQP + ∠PAQ = 180o (angle sum property)
∠APQ + ∠AQP + 55o = 180o
2∠APQ = 180 o – 55o  (Θ∠APQ = ∠AQP)
o
∠APQ = 125 2

o
∴∠APQ =∠AQP = 125

2 OQ and OP are radii
QA and PA are tangents
∴∠OQA = 90o & ∠OPA = 90o
   ∠OPQ + ∠QPA = ∠OPA = 90o (Linear Pair)
 o
   ∠OPQ + o
o
   ∠OPQ = 90o -125

2
180 o −125o
  =

2
   ∠OPQ = 55o

2

Similarly    ∠OQP +  ∠PQA = ∠OQA
 o
∠OQP + o
 o
   ∠OQP = 90o-
o
   ∠OQP = 55

2 In ∆POQ
∠OQP + ∠OPQ + ∠POQ = 180o (angle sum property)
 55o 55o o
POQ = 180
∠POQ +  o
∠POQ =180o -110

2
∠POQ = 360o −110o

2
∠POQ = 250o

2
∠POQ =125o
∴∠POQ =125o

7. Two tangents PA and PB are drawn to the circle with center O, such that ∠APB=120o.  Prove that OP=2AP.

Ans: Given : - ∠APB = 120o
  Construction  : -Join OP
  To prove : -OP = 2AP
  Proof :- ∠APB = 120o
∴∠APO = ∠OPB = 60o
Cos 60o = AP

OP
1 AP
=

2 OP
∴OP = 2AP
Hence proved

8. From a point P, two tangents PA are drawn to a circle with center O.  If OP=diameter of the circle show that triangle APB is equilateral.

Ans: PA=PB (length of tangents from an external point  From ∆OAP,
sin∠APO = OA = 1

OP 2
  Since OP = 2OA (Since OP=Diameter)
 ∴∠APO = 30o  since ∆ APO ≅ ∆BPO
∠APO = ∠BPO = 30o
∴∠APB = 60o
∆APB is equilateral

9. In the given fig OPQR is a rhombus, three of its vertices lie on a circle with centre O If the area of the rhombus is 32√3 cm2. Find the radius of the circle.

Ans: QP = OR   OP = OQ
  ∴∆OPQ is a equilateral ∆.
area of rhombus = 2 (ar of ∆OPQ)

32 3 =2   34r 2    Q

32  
2
r2 = 32 x 2 = 64
⇒ r = 8cm
∴ Radius = 8cm


10. If PA and PB are tangents to a circle from an outside point P, such that PA=10cm and ∠APB=60o.  Find the length of chord AB.

Self Practice

11. The radius of the in circle of a triangle is 4cm and the segments into which one side is divided by the point of contact are 6cm and 8cm.  Determine the other two sides of the triangle.
  (Ans: 15, 13)
Ans: a = BC = x + 8 b = AC = 6 + 8 = 14cm
c = AB = x + 6
a + b + c
  Semi – perimeter =

2
BC + AC + AB
=

2
x + 8 +14 + x + 6
=

=
= x + 14

Area of ∆ABC = s(s −a)(s −b)(s−c) on substituting we get
= (x+14)(6)(x)(8)
= (x +14)(48x) ……………..(1)
Area of ∆ABC = area ∆AOB + area BOC + area ∆ AOC
 1 1
  area ∆AOC =  b.h= x 4 x 14


 2 2
  = 28
  On substituting we get
  ∴ area ∆ABC = area ∆AOC + area ∆BOC + area ∆AOB
  = 4x + 56 ……………(2)
  From (1) and (2)
  4x + 56 = (x +14)(48x)
  Simplify we get     x = 7
 
  ∴AB = x + 6 = 7 + 6 = 13cm
  ∴BC = x + 8 = 7 + 8 = 15cm

12. A circle is inscribed in a triangle ABC having sides 8cm, 10cm and 12cm as shown in  the figure.  Find AD, BE and CF.                                                 (Ans :7cm ,5cm,3cm)
           
 
Self Practice
13. Prove that the intercept of a tangent between two parallel tangents to a circle subtends a right angle at the centre.

Since ∆ ADF ≅ ∆ DFC
∠ADF = ∠CDF
  ADC = 2 ∠CDF
Similarly we can prove ∠CEB = 2∠CEF
Since l || m
∠ADC + ∠CEB = 180o
⇒2∠CDF + 2∠CEF = 180o
⇒ ∠CDF + ∠CEF = 90o
In ∆ DFE
∠DFE = 90o  
 

14. Prove that opposite sides of a quadrilateral circumscribing a circle subtend supplementary angles at the centre of the circle.

Ans: Same as question No.5

15. QR is the tangent to the circle whose centre is P. If QA || RP and AB is the









Self Practice



















UNIT-10
CONSTRUCTIONS

Questions for self practice

1. Draw a line segment AB of length 4.4cm. Taking A as centre, draw a circle of radius 2cm and taking B as centre, draw another circle of radius 2.2cm. Construct tangents to each circle from the centre of the other circle.

2. Draw a pair of tangents to a circle of radius 2cm that are inclined to each other at an angle of 900.

3. Construct a tangent to a circle of radius 2cm from a point on the concentric circle of radius 2.6cm and measure its length. Also, verify the measurements by actual calculations. (length of tangent =2.1cm)  

4. Construct an isosceles triangle whose base is 7cm and altitude 4cm and then construct another similar triangle whose sides are1  times the corresponding sides of the
isosceles triangle.

5. Draw a line segment AB of length 8cm. taking A as center, draw a circle of radius 4cm and taking B as centre, draw another circle of radius 3cm. Construct tangents to each circle from the center of the other circle.      




















MENSURATION

AREAS   RELATED TO CIRCLES

The mathematical sciences particularly exhibit order, symmetry, and limitation; and these are the greatest forms of the beautiful.


1. In the adjoining figure ∆ABC right angled triangle right angled at A. Semi circles are drawn on the sides of the triangle ∆ABC . Prove that area of the Shaded region is equal to area of ∆ABC

 
B C

Ans:  Refer CBSE paper 2008

2. The sum of the diameters of two circles is 2.8 m and their difference of circumferences is 0.88m.  Find the radii of the two circles   (Ans: 77, 63)

Ans: d1 + d2 = 2.8 m= 280cm   r1+r2 = 140
2 Π (r1 – r2) = 0.88m = 88cm   r1 – r2 =   =  = 2 x 7 = 14
  r1+r2 = 140
  r1-r2  = 14


  2r1   = 154   r1=77
  r2 = 140 – 77 = 63
  r1 = 77 cm, r2= 63cm

3 Find the circumference of a circle whose area is 16 times the area of the circle
with diameter 7cm (Ans: 88cm)

Ans:    Π R2 = 16 Πr2  R2 = 16 r 2
R2 = 16 x  
  = 49 x 4 ⇒ R = 7 x 2 = 14cm
  Circumference = 2 x  x 14 = 2 x 22 x 2 = 88 cm

4. Find the area enclosed between two concentric circles of radii 3.5cm, 7cm. A third    concentric circle is drawn outside the 7cm circle so that the area enclosed between it and the 7cm circle is same as that between two inner circles. Find the radius of the third circle      

Ans: Area between first two circles = Π x 72 - Π x 3.52
  = 49Π - 12.25Π -------------(1)
  Area between next two circles = Π r2 - Π x 72
  = Π r2 – 49 Π -----------------(2)
  (1) & (2) are equal
  49 Π - 12.25Π = Π r2 - 49Π
  Π r2 = 49Π + 49Π - 12.25Π
  ∴ r2 = 98 – 12.25 = 85.75
 r
  r =

 
5. Two circles touch externally. The sum of their areas is 58π cm2 and the distance between their centres is 10 cm. Find the radii of the two circles. (Ans:7cm, 3cm)

Ans: Sum of areas = Π r2   + Π (10 – r )2 = 58 Π
  Π r2 + Π (100 – 20 r + r2) = 58 Π   r2 + 100 – 20r + r2 = 58   2r2 – 20r +100 – 58 = 0
  2r2 – 20r +42 = 0
  r2 – 10r +21 = 0
  (r-7), (r-3) = 0   r=7cm,3cm

6. From a sheet of cardboard in the shape of a square of side 14 cm, a piece in the shape of letter B is cut off. The curved side of the letter consists of two equal semicircles & the breadth of the rectangular piece is 1 cm. Find the area of the remaining part of cardboard.            (Ans: 143.5 cm 2 )

Ans: Area of remaining portion = Area of square – Area of 2 semi circles – Area of rectangle
  = 14 x 14 - Π x 3.52 – 14 x 1 1cm 14  cm
  =196 -   x 3.5 x 3.5 – 14
  =196 – 38.5 – 14 = 143.5 cm2
 
7. A piece of cardboard in the shape of a trapezium ABCD & AB || DE,∠BCD = 900, quarter circle BFEC is removed. Given AB = BC = 3.5 cm, DE = 2 cm. Calculate the area of remaining piece of cardboard.          (Ans:6.125 cm2)

Ans: Area of remaining portion = Area of trap – Area of quadrant
  =  x 3.5 (5.5 + 3.5) -  x3.5x3.5
  = 15.75 -   = 15.75 – 9.625
  = 6.125 cm2
 
8. In the figure, ABCD is a square inside a circle with centre O. The Centre of the square coincides with O & the diagonal AC is horizontal of AP, DQ are vertical &
AP = 45 cm, DQ = 25 cm.     Find a) the radius of the circle   b) side of square
           c) area of shaded region (use  π =3.14 , 2 = 1.41)

Ans:     a) 53cm
b) 39.48cm
c) 7252.26 cm2

         Self Practice
 
9. The area enclosed between two concentric circles is 770cm2.   If the radius of the outer circle is 21cm, find the radius of the inner circle.     (Ans :14cm)

Ans:  Π R2 - Π r2  = 770 Π (212  - r2) = 770
212 – r2 =   x 7 =   x 7 r2 = 441 -  =441 – 245=196
r=± 14
r=14cm

10. A circular disc of 6 cm radius is divided into three sectors with central angles 1200, 1500,900. What part of the circle is the sector with central angles 1200. Also give the ratio of the areas of   three sectors.  (Ans: (Area of the circle)   4 : 5 : 3)

Ans: Ratio of areas  =   Π x 62 :   Π x 62 :   Π x 62
  = 12 Π : 15Π : 9Π
  = 4 : 5 : 3
  Area of sector of central angle 120o = 120o xΠ r2

360 o
  (i.e.)  of area of the circle.


11. If the minute hand of a big clock is 1.05 m long, find the rate at which its tip is moving in cm per minute.     (Ans:11cm/min)

Ans: Self Practice

12. ABC is a right angled triangle in which ∠A = 900.   Find the area of the shaded region if AB = 6 cm, BC=10cm  & I is the centre of the Incircle of ∆ABC.
 (Ans:    sq.cm)
Ans: ∠A =900
  A
  BC = 10cm; AB = 6cm;
 ∴ AC = 6cm
Area of the ∆ =  x 6 x 8= 24 cm2
Let the Radius of the Incircle be r   x 10 x r +  x 8 x r +  x 6 x r = 24  r [10 + 8 + 6] = 24  r= 2 cm  
∴ Area of circle = Π r2 =  
Area of shaded region = 24 -  cm2

13. Find the perimeter of the figure, where AED is a semi-circle and ABCD is a rectangle. (Ans : 76cm)

Ans: Perimeter of the fig = 20 + 14 + 20 + length of the arc (AED)
  Length of Arc = (Π x r) = 22 x7 = 22cm A D

7
  ∴Perimeter of the  figure = 76 cm

14. Find the area of shaded region of circle of radius =7cm, if ∠AOB=70o, ∠COD=50o and ∠EOF=60o.
 (Ans:77cm2)
Ans: Ar( Sector AOB + Sector COD + Sector OEF)
=   Π x 72 + 50 Π x 72 + 60 Π x 72


49 Π ( ) = 49 Π  = 77 cm2


15. What is the ratio of the areas of sectors I and II ?                          (Ans:4:5)

Ans: Ratio will be
  Π r2 :   Π r2
  = 4:5
12 12


16. Find the area of shaded region, if the side of square is 28cm and radius of the sector is
½ the length of side of square. (Ans:1708cm)

Ans: Area of shaded region is
2 ( )Π x 14 x 14 + 28 x 28
2 x  x 14 x14 + 784
924 + 784 = 1708 cm2


17. If OA = OB = 14cm, ∠AOB=90o, find the area of shaded region.   (Ans:21cm2)

Ans: Area of the shaded region
= Area of ∆ AOB – Area of Semi Circle
  =   x 14 x 14 -  x7 x 7
  98 – 77 = 21 cm2



18. The given figure consists of four small semicircles and two big semicircles.  If the smaller semicircles are equal in radii and the bigger semicircles are also equal in radii, find the perimeter and the area of the shaded portion of the figure.  Given that radius of each bigger semicircle is 42cm.
 (Ans:528cm, 5544 sq cm)
 
Ans: Perimeter of the shaded region
= 2 [ Perimeter (Bigger semi circle) + Perimeter (smaller semi circle  ) + Perimeter (small semi circle )]
= 2 ( 42 Π + 21 Π + 21 Π )
= 84 Π
=2 x 84 x   = 24 x 22 = 528 cm
Area of shaded region
 = [ Area(big semi circle )]
= 2 x Π x 42 x 42 x   x 42 x 42 = 5544 cm2

19. The boundary of the shaded portion in the adjoining figure consists of our half-circles and two quarter-circles.  Find the length of the boundary and the area of the shaded portion, if OA=OB=OC=OD=14cm.              (Ans:132 cm, 308 sq cm)


Ans: Proceed as in sum no 18.  

20. The adjoining figure shows the cross-section of a railway tunnel.
The radius of the tunnel is 3.5m (i.e., OA=3.5m) and ∠AOB=90o.
Calculate :  
i. the height of the tunnel.
ii. the perimeter of its cross section, including base.
iii. the area of the cross-section iv.   the internal surface area of the tunnel, excluding base, if its length is 50m.

 (Ans: (i) 5.97m (ii) 21.44m (iii) 28.875 sq m (iv) 825 sq m)
 
Ans: Self Practice

21. In the adjoining figure, ABCD is a square of side 6cm.  Find the area of the shaded region.
 (Ans: 34.428 sq cm)
Ans: From P draw PQ ⊥AB
AQ = QB = 3cm
Join PB. Since arc APC is described by a circle with center B,  so BA = BP=BC =6cm.
In ∆ PQB Cosθ = QB = 1
PB 2
 ∴θ = 60o
Area of sector BPA =   Π (62) = 18.84cm
Area of  ∆ BPQ =  (QB) (PQ) =  (3)( 6 Sin 60) = 7.794Sq.cm
 Area of portion APQ = Area of sector BPA – Area of  ∆ BPQ = 18.84 – 7.794 = 11.046 Sq.cm
Area of shaded portion = 2 x Area of Quadrant ABC – 2 Area APQ
  = [2 x  (6)2  - 2 x 11.046]
=34.428 Sq.cm
 
22.  In the adjoining figure, ABCD is a rectangle with sides 4cm and 8cm.  Taking 8cm as the diameter, two semicircles are drawn.  Find the area overlapped by the two



Ans:   In ∆ OMB
  Cos∠ BOM= OM =  =

OB 4 2 ∴∠ BOM = 600
 ∠AOB = 1200
  Area. Overlapped by semi circles
= 2 (   x Π (42) -   AB x OM)
= 2 (   x 16 -   ( 2 x AM Sin 600 ) x 2 )
= 2 (   x 16 – 2 x 4 x  )
= 2 ( 16.76 – 6.93) = 19.66 Sq. cm






UNIT-12

PROBLEMS BASED ON CONVERSION OF SOLIDS

1. A solid is in the form of a right circular cone mounted on a hemisphere. The radius of the hemisphere is 3.5 cm and the height of the cone is 4 cm.  The solid is placed in a cylindrical tub, full of water, in such a way that the whole solid is submerged in water. If the radius of the cylindrical tub is 5 cm and its height is
10.5 cm, find the volume of water left in the cylindrical tub (use  π =   ]        
  (Ans: 683.83 cm³)
Ans:  No. of solid = vol of cone + vol of hemisphere
1 2 π r3
   =  π r h +

  =  π r2 [h +2 r]
  On substituting we get,  
  = 141.17 cm3
vol of cylinder = π r2 h
  On substituting we get,  
  = 825 cm3

volume of H2O left in the cylinder = 825 – 141.17
  = 683.83 cm3

2. A bucket of height 8 cm and made up of copper sheet is in the form of frustum of right circular cone with radii of its lower and upper ends as 3 cm and 9 cm respectively.  Calculate
i) the height of the cone of which the bucket is a part ii) the volume of water which can be filled in the  bucket
iii) the area of copper sheet required to make the bucket (Leave the answer in
terms of π (Ans:  129 π cm2)

Ans:  Let total height be h  h 3
 =>  =  (similar ∆’s ) h+8 9

  => h = 4 cm
 ∴ ht. of cone  which bucket is a part = 4 cm
  Substitute to get Ans.: for ii) iii)  

3. A sphere and a cube have equal surface areas. Show that the ratio of the volume of the  sphere to that of the cube is 6 : π.  

Ans:  S.A. of sphere  = S.A of cube  4π r2 = 6a2
 r = 6a 2

4
Πγ3
∴ ratio of their volume v1 =   3
v2 a3
On simplifying & substituting, we get √6 : √π

 
4. A right triangle whose sides are 15 cm and 20 cm is made to revolve about its hypotenuse. Find the volume and surface area of the double cone so formed.
(Ans : 3768cu.cm,1318.8   Sq.cm)
Ans: BC = 152 + 202  =  25 cm
  Apply Py. Th to right ∆ OAB & OAC to get OB = 9cm   OA = 12cm
  Vol of double cone   = vol of CAA1 + vol of  BAA1
  =   π × 122 × 16 +   π × 122 × 9
  = 3768 cm3

  SA of double cone   = CSA of CAA1 + CSA of BAA1
  = π × 12 × 20 +π × 12 × 15
  = 1318.8 cm3

5. Water in a canal 30 dm wide and 12 dm deep is flowing with a velocity of 10 km/h. How much area will it irrigate in 30 minutes if 8 cm of standing water is required for irrigation?       (Ans:
225000 cu. m)

Ans: Width of canal = 30 dm = 3m
  Depth of canal = 1.2 m
  Velocity = 10 km / h = 10000 m/h
  Length of water column is formed in 30 min = 10000 x   = 5000 m

  Let xm2 of area be irrigated  => x ×  = 5000 × 1.2 x 3
  => x = 225000 m2
  
 
6. A cylindrical vessel of diameter 14 cm and height 42 cm is fixed symmetrically inside a similar vessel of diameter 16 cm and height 42 cm. The total space between two vessels is filled with cork dust for heat insulation purposes. How many cubic centimetres of cork dust will be required?  
  (Ans:1980 cu.cm)

Ans:  volume of cork dust required  = π R2 h - π r2 h
  = π 42 [ 64 – 49]
  = 1980 cm3


7. An ice-cream cone has a hemispherical top. If the height of the cone is 9 cm and base radius is 2.5 cm, find the volume of ice cream cone.      (Ans: 91
cu.cm)

Ans:  Do yourself


8. A building is in the form of a cylinder surrounded by a hemispherical vaulted dome and contains   41      cu m of air. If the internal diameter of the building
is equal to its total height above the floor, find the height of the building.
  ( Ans : 4m)

19 3
Ans:  Volume of building = 41 m

=> π.r2.r +  
=> π × r3 ×  =
=> r 3 =  
=> r3 = 8
=> r = 2 m
 height of building  = 4 cm
 
9. The height of the Cone is 30 cm A small cone is cut of f  at the top by a plane parallel to its base if its volume be   of  the volume of the given cone at what
height above the base is the section cut  
  (Ans:20 cm)

Ans: ∆ VO1B  ∼ ∆VOB
  ∴ H   = R = 30 = R -----(1) h r h r
APQ: vol of cone VA (vol of cone VAB)
1
  =>    π r2h = 27  ( 1 π R2 H)
3   => h3 = 1000 (using (1)   h = 10 cm
∴ height at which section is made (30 – 10) = 20 cm
 


10. A hollow cone is cut by a plane parallel to the base and the upper portion is removed. If the curved surface of the remainder is   th of the curved surface of
the whole cone, find the ratio of the line segments into which the cone’s altitude is divided by the plane.

(Ans:1:2) We know that ∆ VO1B  ∼ ∆VOB  h   = r = l

H R L
C. SA of frustum =   (CSA of the cone)
Π (R +r) (L-l) =  Π RL
⇒    R + r    L − l  = 8

 R   L  9
⇒ 1+ r   1− l  = 8

R   L  9
⇒  1+ h   1− h = 8

H   H  9
h2 1
On simplifying we get =

H 2 9
h 1  =
H 3
  ⇒ H = 3h
h 1
  required ratios = =

H − h 2
 

11. Two right circular cones X and Y are made X having 3 times the radius of Y  and Y having half the Volume of X.  Calculate the ratio of heights of X and Y.      (Ans: 9 : 2)

Ans:  Let radius of cone X = r   Radius of Cone Y =  3r
  V of Y =   volume of X
   π r2 1h1  π r2 2 h2)

  => r2 h1 =   9 r2 h2  
h1 = 9r 2

h2 2r 2 h1 = 9

h2 2

12. If the areas of three adjacent faces of cuboid are x, y, z respectively, Find the volume of the cuboids.

Ans:  lb = x , bh = y,  hl = z
  Volume of cuboid = lbh   V2 = l 2b2 h2   = xyz
  V = xyz

13. A shuttlecock used for playing badminton has the shape of a frustum of a Cone  mounted on a hemisphere.  The external diameters of the frustum are 5 cm and 2 cm, and the height of the entire shuttlecock is 7cm.  Find the external surface  area.  
(Ans: 74.26cm2)    
Ans:  r1 = radius of lower end of frustum = 1 cm   r2  = radius of upper end = 2.5 cm   h = ht of frustum = 6cm   l = h2 +(r2 −r1)2  = 6.18 cm
External surface  area of  shuttlecock = π (r1 + r2) l + 2π r2 1
On substituting we get,   = 74.26 cm2  

14. A Solid toy in the form of a hemisphere surmounted by the right circular cone of height 2cm and diameter of the base 4 cm .If  a right circular cylinder circumscribes  the toy, find how much more space than the toy it will cover.
  (Ans: 8π)

Ans :  Self practice

15. A conical vessel of radius 6cm and height 8cm is completely filled with water. A sphere is lowered into the water and its size is such that when it touches the sides, it is just immersed as shown in the figure. What fraction of water flows out.
  [Ans:  ]
Ans:  This problem can be done in many ways
  Let “r” be the radius of sphere
  In right triangle
  Tan θ = 6 = 3

  => Sin θ
  in rt ∆
  Sin θ = r = 3 = r

VO 5 8 − r
  r = 3 cm

  Volume of H2 O that flows out of cone = volume of sphere

                               fraction of water Overflows = volume f sphere                                                                     Volume of cone
  =  36 π  =  3
     96 π       8


16. A golf ball has a diameter equal to 4.1cm. Its surface has 150 dimples each of radius 2mm. Calculate the total surface area which is exposed to the surroundings assuming that the dimples are hemispherical.  
  (Ans: 71.68)

Ans:  SA of ball = 4π × ( 4.1 )2  = 16.8 π cm2

2
  TSA exposed to surroundings
  = SA of ball – 150  × π r2 + 150  × 2π r2
  = 16.8 π  + 150 π r2
  = 71. 68 cm2


17. A solid metallic circular cone 20cm height with vertical angle 60 is cut into two parts at the middle point of its height by a plane parallel to the base. If the frustum, so obtained be drawn into a wire of diameter   cm Find the length of
the wire.    (Ans:7964.4m)

r 1
Ans: Let  r2 & r2 be the two ends of the frustum   = tan 30  20
  r1 =  20 10   cm
  volume of frustum =  π h ( r2 1 + r 22 + r1 r2 )
  = 1π × 10    400 + 100 + 200 cm


3  3 3 3 

  Since the frustum is drawn into a wire of length x   Volume of frustum = volume of cylinder
  π ×10 ×  = π ( )2 × x
 x = 7168000   cm
       9
  x = 7964.4m
                 
18. If the areas of the circular bases of a frustum of a cone are 4cm2 and 9cm2 respectively and the height of the frustum is 12cm. What is the volume of the frustum. (Ans:44cm2).

      Ans:   Self practice
 
19. The lower portion of a hay stack is an inverted cone frustum and the upper part is a cone find the total volume of the hay stack.
 

cm
       Ans:  Self practice  

20. A vessel in shape of a inverted cone is surmounted by a cylinder has a common radius of 7cm this was filled with liquid till it covered one third the height of the cylinder. If the height of each part is 9cm and the vessel is turned upside down. Find the volume of the liquid and to what height will it reach in the cylindrical part.      (Ans:924π cu cm, 6cm)

Ans:  Volume of liquid in the vessel =  π (7)2 (9) + π (7)2 (3)

  = 924 cu cm

924
height of cylindrical part  =       = 6 cm

 × 49





UNIT 13

STATISTICS AND PROBABILITY

Statistics are the only tools by which an opening can be cut through the formidable thicket of difficulties that bars the path of those who pursue the Science of Man.

1. Marks obtained by 70 students are given below:
Marks 20 70 50 60 75 90 40
No. of Students 8 12 18 6 9 5 12
  Find the median. (Ans:50)

Ans:
Marks No . of students c.f
20 8 8
40 12 20
50 18 38
60 6 44
70 12 53
75 9 58
90 5 70
N = 70

  N   = 70   = 35

2 2
The corresponding value of marks for 35 is 50  

2. The sum of deviations of a set of values x1, x2, x3,…………xn, measured from   50 is -10 and the sum of deviations of the values from 46 is 70.
  Find the value of n and the mean.   (Ans:20,.49.5)

Ans:   We have
n n
∑(Xi −50) = -10 and ∑(Xi − 46) = 70
i=1 i=1
n
 ∑Xi - 50n = -10   ………… (1)
i=1

n
and ∑Xi - 46 m  = 70 …………..(2)
i=1
subtracting (2)  from (1) , we get
 
- 4 n = - 80 we get n = 20
n
∑ Xi  - 50 x 20 = -10  
i=1
n
∑ Xi  = 990
i=1
1 n 990
Mean = (∑Xi ) = = 49.5 n i=1 20


hence n = 20 and mean = 49.5

       

3. Prove that ∑(xi - x) = 0

n
Ans:  To prove   = 0 algebraic sum of deviation from mean is zero
i=1
n
1
We have, X = (∑Xi )
n i=1
n

n X = ∑Xi
i=1
n




Now, ∑(Xi − X) = (X1 - X ) + (X2 - X ) + ……… + ( Xn - X )
i=1
n

  = (X1 + X2 + ……… +  Xn) - n X
i=1
n n

 Xi -  n X
i=1 i=1
n

   = n X - n X
i=1
n
 = 0
i=1
n
Hence,  = 0
i=1
 
4.Compute the median from the following data
Mid value 115 125 135 145 155 165 175 185 195
Frequency 6 25 48 72 116 60 38 22 3
       (Ans:135.8)

Ans: Here , we are given the mid values. So, we should first find the upper and lower limits of the various classes. The difference between two consecutive values is  h = 125 – 115 = 10
∴ Lower limit of a class = Midvalue -  h /2   Upper limit = Midvalue  + h / 2
 
Calculate of Median
Mid – value Class Groups Frequency Cumulative frequency
115 110-120 6 6
125 120-130 25 31
135 130-140 48 79
145 140-150 72 151
155 150-160 116 267
165 160-170 60 327
175 170-180 38 365
185 180-190 22 387
195 190-200 3 390
  N = Σ fi = 390
We have,
N = 390 ∴ N / 2 = 390 / 2 = 195

The cumulative frequency first greater than N i.e. 195 is 267 and the corresponding class is 150 – 160, so, 150 – 160 is the median class.
L = 150, f = 116, h = 10, f = 151
 

Now,
n
− f
  Median =  L +   x h
f
Median = 150 +   x 10 = 153.8

5. The mean of ‘n’ observation is x , if the first term is increased by 1, second by 2
n +1
and so on.  What will be the new mean. (Ans: x + ) 2
 
     Ans:   I term + 1
  II term +2
  III term + 3
  .
  .
  n term + n
n(n +1)

  The Mean of  the new numbers is  X + = X +
n 2
 

6. In a frequency distribution mode is 7.88, mean is 8.32 find the median.   (Ans: 8.17)
   
      Ans: Mode = 3 median – 2 mean
  7.88 = 3 median – 2 x 8.32
  7.88 +16.64 = 3 median
   = median
    ∴ median  = 8.17

7. The mode of a distribution is 55 & the modal class is 45-60 and the frequency preceding the modal class is 5 and the frequency after the modal class is 10.Find the frequency of the modal class.                                                   (Ans:15)

Ans:  mode = 55
  Modal class = 45 – 60
  Modal class preceding f1 = 5
  After the modal class = f  = 10
f − f 1
  Mode = L  + x h
f − 5
  55 = 45 +    x 15
f
  10 = ( ) x 15

2 f −15
  10   = f − 5


  20 f - 150 = 15 f – 75   5 f = 75   f =  = 15
8. The mean of 30 numbers is 18, what will be the new mean, if each observation is increased   by 2?       (Ans:20)

Ans: Let x1 , x2, x3 …… x30   be 30 number with then mean equal to 18 then

X =   )
 
x1 + x2 + x 3+ …… + x30    = 18 x 30 = 540
  New numbers are x1  + 2, x2, + 2 x3 + 3 …… x30 + 2   Let    X be the mean of new numbers
  then X  =  
n(n +1)

  X =  
n
n +1
  X =
2
 
  Mean of new numbers =   = 20

9. In the graphical representation of a frequency distribution if the distance between mode and mean is k times the distance between median and mean then find the value
of  k. (Ans:k=3)

  Self Practice

10. Find the mean of 30 numbers given mean of ten of them is 12 and the mean of remaining   20 is 9.       (Ans:10)

Ans: Total number of mean = 30

  Mean of 10 is = 12
n
∑ X i
  12  =  i=1

10

  ∑Xi = 12 x 10 = 120   ---(1)

  Mean of 20 numbers is = 9  9 =  ∑Xi
             20
n
  9 x 20 = ∑Xi  ----- (2)
i=1
  180 = =  ∑Xi
(1) + (2)  
Mean of 20 numbers = 120 + 180
  30

  = 300 = 10
     30
PROBABILITY

Life is a school of probability.


1. An integer is chosen at random from the first two hundreds digit. What is the probability that the integer chosen is divisible by 6 or 8.   (Ans :  )
Ans:   Multiples of 6 first 200 integers
6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78, 84, 90, 96, 102, 108, 114, 120, 126, 132, 138, 144, 150, 156, 162, 168, 174, 180, 186, 192, 198

  Multiples of 8 first 200 integers
8,16,24,32,40,48,56,64,72,80,88,96,104,112,120,128,136,144,152,160, 168, 176,184,192,200

  Number of Multiples of 6 or 8 = 50
  P(Multiples of 6 or 8) = 50 / 200 = 1/4


2. A box contains 12 balls out of which x are black .if one ball is drawn at random  from the    box  what is the probability that it will be a black ball ? If 6 more black
balls are   put in the box ,the probability of  drawing a black ball is now double of
what it was before. Find x.   (Ans: x = 3)

Ans:   Random drawing of balls ensures equally likely outcomes
  Total number of balls = 12
  Total number pf possible outcomes = 12
  Number of  black balls = x
  (1) out of total 12 outcomes, favourable outcomes = x
x
  P (black ball) = Number of favourable outcomes =

12
   Total number of possible outcomes
(2) if 6 more black balls are put in the bag, then
The total number of black balls = x + 6
Total  number of balls in the bag = 12 + 6 = 18
    According to the question
  Probability of drawing black ball is second case
 = 2 X  probability drawing of black ball in first case
x + 6 x
      = 2 ( )


18 12
x + 6 x
  =

18 6
  6 x + 36 = 18x   x = 3
  hence number of black balls = 3

3. A bag contains 8 red balls and x blue balls, the odd against drawing a blue ball are
2: 5. What is the value of x?   (Ans:20)

Ans:   No. of  blue balls be x
    No. of red balls be 8
  Total no. of balls = x + 8
x
      Probability of drawing blue balls =

8 + x
8
  Probability of drawing red balls =

8 + x
8 x
    :    = 2 : 5

8 + x 8 + x
 
x 8
  2 ( ) = 5 ( )


8 + x 8 + x

  2x = 40
  ∴  x = 20
 
4. A card is drawn from a well shuffled deck of cards
(i) What are the odds in favour of getting spade? (Ans: 1:3, 3:1, 3:10, 1:25) (ii) What are the odds against getting a spade?        
(iii) What are the odds in favour of getting a face card?
(iv) What are the odds in favour of getting a red king

  Ans: Total cards 52
  Spade = 13
  Remaining cards 39

i) The odds in favour of getting spade  13
  The odds is not in  favour of getting spade  39
=       = 1 : 3
ii) The odds against getting a spade        39
      The odds  not against getting a spade  13
=  = 3 : 1

iii) The odds in favour of getting a face card       12         The odds not in favour of getting a face card   40
=       = 3 :10

iv) The odds in favour of getting a red king        2           The odds not in favour of getting a red king  50
=   = 1 : 25

5    A die is thrown repeatedly until a six comes up. What is the sample space for this  
experiment? HINT ;A= {6} B={1,2,3,4,5,}                                                                                            

Ans: The sample space is = {A, BA, BBA, BBBA, BBBBA……..})

6. Why is tossing a coin considered to be a fair way of deciding which team should get the ball at the beginning of a foot ball match?                              

Ans: equally likely because they are mutually exclusive events .

7. A bag contains 5 red balls and some blue balls. If the probability of drawing a blue ball is double that of a red ball , determine the number of blue balls in the bag.              (Ans:10)

Ans: Let the number of blue balls is the bag be x
       Then total number of balls is the bag = 5 + x
     ∴ Number of all possible outcomes = 5 + x
     Number of outcomes favourable to the event of drawing a blue ball = x
  (Q there are x blue balls)
x
      ∴ Probability of drawing a blue ball  

5 + x
5
 Similarly, probability of drawing a red ball =

5 + x
According to the answer x 5
 = 2 ( )


5 + x 5 + x
x = 10
8. A box contains 12 balls out of which x are black. If one ball is drawn at random from the box, what is the probability that it will be a black ball? If 6 more black balls are put in the box the probability of drawing a black ball is now double of what it was before. Find x?       (Ans: 3)

Ans: Number of all possible outcomes = 12
  Number of  outcomes favourable to the event of drawing black ball = x
x
     Required probability =

12
Now when 6 more black balls are put in the box,
Number of all possible outcomes = 12 + 6 = 18
Number of outcomes favourable to the event of drawing a black ball = x + 6
x + 6
∴ Probability of drawing a black ball =

18 According to the question,

x + 6 x
 = 2 ( )


18 12

x = 3


9. If 65% of the populations have black eyes, 25% have brown eyes and the remaining have blue eyes. What is the probability that a person selected at random has  (i) Blue eyes (ii) Brown or black eyes (iii) Blue or black eyes  
(iv) neither blue nor brown eyes (Ans: )

Ans:   No. of black  eyes =  65
  No. of Brown eyes = 25
  No. of blue eyes =     10   Total no. of eyes = 180
i) P (Blue eyes) =
ii) P (Brown or black eyes) = 90 = 9

100 10
iii) P(Blue or black eyes) = 75 = 3

100 4
iv) P(neither blue nor brown eyes) = 65 = 13

100 20

10. Find the probability of having 53 Sundays in  
(i) a leap year   (ii) a non leap year (Ans:  )

Ans:   An ordinary year has 365 days i.e. 52 weeks and 1 day           This day can be any one of the 7 days of the week.
        ∴ P(that this day is Sunday) =  
          Hence, P(an ordinary year has 53 Sunday) =  
          A leap  year 366 days i.e. 52 weeks and 2 days
          This day can be any one of the 7 days of the week
        ∴ P (that this day is Sunday) =  
          Hence, P(a leap year has 53 Sunday) =  

11. Find the probability that the month June may have 5 Mondays in    
(i) a leap year   (ii) a non leap year   (Ans:  )
  Self Practice

12. Find the probability that the month February may have 5 Wednesdays in  
(i) a leap year   (ii) a non leap year (Ans:  ,0)
  Self Practice

13. Five cards – the ten, jack, queen, king and ace, are well shuffled with their face
downwards. One card is then picked up at random.  
(i) What is the probability that the card is a queen?
(ii) If the queen is drawn and put aside, what is the probability that the second card picked up is a            (a) an ace              (b) a queen (Ans:  ,0)

 Ans :   Here, the total number of elementary events = 5 (i) Since, there is only one queen
  ∴ Favourable number of elementary events = 1
∴Probability of getting the card of queen =  
(ii) Now, the total number of elementary events = 4
(a) Since, there is only one ace
∴ Favourable number of elementary events = 1
∴Probability of getting an ace card  =  
(b) Since, there is no queen (as queen is put aside)
∴ Favourable number of elementary events = 0
∴Probability of getting a queen =  = 0

14. A number x is chosen at random from the numbers -3, -2, -1, 0 1, 2, 3.  What is
the probability that x < 2 (Ans:  )

Ans :  x  can take 7 values
  To get |x| <2 take –1, 0, 1
  Probability (| x | < 2) =  

15. A number x is selected from the numbers 1,2,3 and then a second number y is randomly selected from the numbers 1,4,9. What is the probability that the product xy of the two numbers will be less than 9?   (Ans:  )

   Ans : Number  X can be selected in three ways and corresponding to each such way there are three ways of selecting  number y . Therefore , two numbers can be selected in 9 ways as listed below:
  (1,1), (1,4), (2,1), (2,4), (3,1)
∴ Favourable number of elementary events = 5
Hence, required probability =  
 
16. In the adjoining figure a dart is thrown at the dart board and  lands in the interior of the circle. What is the probability that the dart will land in the shaded region.

  C
 


Ans: We have
  AB = CD = 8 and AD = BC = 6 using Pythagoras Theorem is ∆ ABC, we have
  AC2 = AB2 + BC2
  AC2 = 82 + 62 = 100
  AC = 10
  OA = OC = 5   [ Q O is the midpoint of AC]
Area of the circle = π (OA)2 = 25  π sq units [Q Area = π r2]
  Area of rectangle ABCD = AB x BC = 8 x 6 = 48 sq units
Area of shaded region = Area of the circle – Area of rectangle ABCD Area of shaded region = 25 π - 48 sq unit.  Hence
           P (Dart lands in the shaded region) = Area of shaded region =    
                   Area of circle

   17. In the fig points A ,B ,C and D are the centres of four circles ,each having a radius of 1 unit . If a point is chosen at random   from the interior of a square ABCD ,what is the probability that  the point will be chosen from the shaded region .

   

 (Ans:  )



Ans: Radius of the circle is 1 unit
         Area of the circle   = Area of 4 sector    πr 2 = π x 12 = π
           Side of the square ABCD   = 2 units
          Area of square = 2 x 2 = 4 units
          Area shaded region is  
  = Area of square  –  4 x  Area of sectors
  = 4 - π
 4 −∏ 
         Probability = 
 4 

18.  In the adjoining figure ABCD is a square with sides of length 6 units points P & Q are the mid points of the sides BC & CD respectively. If a point is selected at random from the interior of the square what is the probability that the point will be chosen from the interior of the triangle APQ.
  D Q C

3
 (Ans: ) P 8



  A B
Ans:  Area of triangle PQC =   x 3 x 3  =     = 4. 5 units
        Area of triangle ABP =   x 6 x 3 = 9
            Area of triangle ADQ  =   x 6 x 3 = 9
        Area of triangle APQ  = Area of a square – (Area of a triangle PQC + Area of triangle
                                                                                 ABP + Area of triangle ABP)
= 36 – (18+4.5)
= 36 – 22.5
= 13.5
Probability that the point will be chosen from the interior of the triangle APQ  =  
 = 135   = 3

360 8

19. In a musical chair game the person playing the music has been advised to stop playing the music at any time within 2 minutes after she starts playing. What is the probability that the music will stop within the half minute after starting.  
  (Ans:  )
Ans:  Here the possible outcomes are all the numbers between 0 and 2.
  This is the portion of the number line from 0 to 2 as shown in figure.
 Let A  be the event that ‘the music is stopped  within the first half minute.’ Then, outcomes favorable to event A are all points on the number line from  O to Q i.e., from 0 to 1/2 .
         Q   P
       
 
  0         ½   1                   2

  The total number of outcomes are the points on the number line from O to P i.e., 0 to 2.

    ∴ P (A) = Length of  OQ   =  1 / 2    =  1             Length of OP          2            4
 


20. A jar contains 54 marbles each of which is blue , green or white. The probability of selecting a blue marble at random from the jar is   and the probability of selecting a green marble at random is  . How many white marbles does the jar
contain?       (Ans:12)


Ans:  Let there be b blue, g green and w white marbles in the marbles in the jar. Then,   b + g + w = 54
b
  ∴ P (Selecting a blue marble) =  

54
It is given that the probability of selecting a blue marble is  .
1 b
∴   = => b = 18

3 54
We have,  
  P(Selecting a green marble) =  

=> g   = 4   [Q P (Selecting a green marble) = 4 (Given)]


54 9 9
=> g = 24

Substituting the values of b and g in (i), we get
  18 + 24 + w = 54 => w = 12


















1 comment

  1. worst print but standard questions

    ReplyDelete

Please Leave Comments.
Any queries ask here.